Strony

21 gru 2011

Kruche podkowy z makiem


To chyba ostatnie ciasteczka
jakie upiekłam przed Świętami:)
Kruche z dodatkiem maku
a jeśli ktoś nie lubi maku to można
go pominąć i też będą smaczne.
Przepis z tej strony.

Składniki na ok. 25 szt:
300g mąki
180g masła
100g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka rumu
2-3 łyżki ziaren maku

czekolada do dekoracji-
ok. 80g

Mąkę przesiać razem z cukrem przez sitko.
Dodać zimne masło, jajko, sól i rum.
Zagnieść kruche ciasto.
Na końcu dodać mak.
Jeszce raz krótko zagnieść.
Ciasto owinąć folią i wstawić
na 1-2 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąć i
ulepić kulki (każda wielkości
małego orzecha włoskiego).
Z każdej kulki ulepić wałek
o długości ok. 12cm, zwinąć
go w podkówkę i lekko spłaszczyć.
Ciasteczka piec ok. 15 minut
w 180 stopniach (wychodzą dość blade:)
Gdy ostygną udekorować rozpuszczoną
czekoladą (same końce lub można polać)

2 komentarze:

  1. Mmmm, wyglądają pyszniutko, szczególnie z czekoladką na końcówkach :] Też miałam postanowienie, że dziś koniec z pieczeniem, ale coś już widzę, że jutro trzeba będzie dopiec :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne :-) To ja poproszę o taką jedną podkowę na szczęście ;-)

    OdpowiedzUsuń