Dzisiaj mój tegoroczny świąteczny wypiek.
Ciasto, które składa się z trzech warstw:
makowej, serowej i jabłkowej.
Nieco pracochłonne ale jedno
z lepszych jakie jadłam:)
Przepis Ireny Sikory.
Składniki na ciasto
blaszka 25x40cm:
40 dag mąki
10 dag cukru pudru
10 dag margaryny
2 całe jaja
1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na
masę makową:
25 dag maku sparzonego i 3x zmielonego
3 całe małe lub 2 duże jaja
10 dag cukru
ok.1 szklanka pokrojonych bakalii
Składniki na
masę serową:50 dag sera 3x zmielony
10 dag masła lub margaryny
15 dag cukru pudru
5 jaj
1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na
masę jabłkową:
1 kg jabłek
10 dag cukru
1 galaretka cytrynowa
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki wrzącego mleka
kilka kropli ulubionego aromatu
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Podzielić na 2 części, rozwałkować i przenieść
na dno dwóch takich samych blaszek.
Jeden placek piec w temp.170oC przez 20 min.
a drugi zostawić nieupieczony.
Na masę makową ubić jaja z cukrem ,dodać mak
i resztę składników,wyłożyć na surowe ciasto.
Na masę serową tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami
(wbijać po kolei),dodawać zmielony ser,ucierać,
na końcu dodać budyń, proszek i ubitą pianę.
Lekko wymieszać i wyłożyć na mak.
Piec w nagrzanym do 170 stopni
piekarniku przez ok.45 minut.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
włożyć do garnka i usmażyć.
Podlać na początek odrobiną wody,
smażyć do miękkości i do odparowania soku.
Pod koniec 10-15 min.(zależy od soczystości jabłek)
dodać 2 łyżki cukru, zagotować ,wyłączyć i dodać
galaretkę w proszku i dokładnie rozmieszać.
Masę jabłkową jeszcze ciepłą wyłożyć na upieczony
placek makowo-serowy i przykryć plackiem kruchym.
Po przestygnięciu polać lukrem
utartym z podanych składników.
Ciasto, które składa się z trzech warstw:
makowej, serowej i jabłkowej.
Nieco pracochłonne ale jedno
z lepszych jakie jadłam:)
Przepis Ireny Sikory.
Składniki na ciasto
blaszka 25x40cm:
40 dag mąki
10 dag cukru pudru
10 dag margaryny
2 całe jaja
1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na
masę makową:
25 dag maku sparzonego i 3x zmielonego
3 całe małe lub 2 duże jaja
10 dag cukru
ok.1 szklanka pokrojonych bakalii
Składniki na
masę serową:50 dag sera 3x zmielony
10 dag masła lub margaryny
15 dag cukru pudru
5 jaj
1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na
masę jabłkową:
1 kg jabłek
10 dag cukru
1 galaretka cytrynowa
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki wrzącego mleka
kilka kropli ulubionego aromatu
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Podzielić na 2 części, rozwałkować i przenieść
na dno dwóch takich samych blaszek.
Jeden placek piec w temp.170oC przez 20 min.
a drugi zostawić nieupieczony.
Na masę makową ubić jaja z cukrem ,dodać mak
i resztę składników,wyłożyć na surowe ciasto.
Na masę serową tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami
(wbijać po kolei),dodawać zmielony ser,ucierać,
na końcu dodać budyń, proszek i ubitą pianę.
Lekko wymieszać i wyłożyć na mak.
Piec w nagrzanym do 170 stopni
piekarniku przez ok.45 minut.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
włożyć do garnka i usmażyć.
Podlać na początek odrobiną wody,
smażyć do miękkości i do odparowania soku.
Pod koniec 10-15 min.(zależy od soczystości jabłek)
dodać 2 łyżki cukru, zagotować ,wyłączyć i dodać
galaretkę w proszku i dokładnie rozmieszać.
Masę jabłkową jeszcze ciepłą wyłożyć na upieczony
placek makowo-serowy i przykryć plackiem kruchym.
Po przestygnięciu polać lukrem
utartym z podanych składników.
Pięknie wygląda, robiłam je w tamtym roku na święta. Korzystałam z przepisu Siostry Anastazji i nosił nazwę "Pięciopak". Pracochłonny owszem, ale bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńChyba zaszła jakaś nieścisłość ... W wykonaniu masy serowej jest napisane - dodać mąkę a w składnikach jej nie ma. Chyba chodzi o dodanie budyniu ?
OdpowiedzUsuńPoproszę o korekcję i wskazówkę.
Tak chodzi o dodanie budyniu. Już poprawione:)
OdpowiedzUsuńJaka śliczna ta ozdoba z masy cukrowej;))))
OdpowiedzUsuń