W tym roku postanowiłam ułatwić
sobie zadanie i zrobiłam pączki nocne
czyli takie, które nocą wyrastają.
Wyszły super lekkie:)
Składniki na ok. 20 sztuk:
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
160g letniego mleka
490g mąki pszennej
3 jajka w temp. pokojowej
80g cukru
100g masła w temp. pokojowej
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
400 ml mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
bez cukru (40g)
3-4 łyżki cukru
1-2 łyżki alkoholu
cukier puder do posypania
cukier puder do posypania
Do kubeczka wlać letnie mleko.
Wsypać drożdże i wymieszać.
Zostawić na 1 minutę aż się rozpuszczą.
Do dużej miski wsypać mąkę i cukier.
Wymieszać i dodać rozpuszczone drożdże.
Hakiem miksera miksować 1 minutę, dodać
jajka i szczyptę soli. Miksować razem
2 minuty. Dodawać po kawałku bardzo
miękkie masło i miksować około 7 minut
aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać
od ścianek naczynia (Kitchen Aid poziom 4).
Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki
na 6-15 godzin. Po tym czasie wyjąć i
rozwałkować na placek 30x30 cm.
Szklanką o średnicy ok. 7 cm wycinać
kółka, resztę ciasta ponownie rozwałkować
i wycinać kółka. Pączki wyłożyć na oprószoną
mąką stolnicę, przykryć folią i zostawić w ciepłym
miejscu aż podwoją swoją objętość (ok. 2-3 godziny).
Następnie smażyć je na gorącym oleju (180 stopni)
na złoty kolor po 2-3 minuty z każdej strony.
Budyń ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Nadziewać jeszcze letnie pączki ostudzonym budyniem.
Posypać cukrem pudrem.
Posypać cukrem pudrem.
Z budyniem też są pyszne;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń