Strony

28 lut 2015

Pasztet z kaszy jaglanej


Uwielbiam pasztety ale chyba najbardziej
lubię właśnie te bez mięsa.
Z kaszy jaglanej robiłam po raz pierwszy
ale będzie z pewnością powtórka bo
smakował. I to  bardzo:)

Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok.3/4 suchej)
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
100ml oleju roślinnego
2 marchewki
2 pietruszki
biała część z 1 pora
2 laski selera naciowego
2-3 ząbki czosnku
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
natka pietruszki

Na dużą patelnię wlać trochę oleju.
Wrzucić pokrojonego na plasterki pora,
liście laurowe, ziele angielskie i smażyć
na średnim ogniu aż pory będą zeszklone.
Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.
Na patelnię do porów dodać starte na 
tarce marchewki, pietruszki i pokrojonego
selera naciowego. Dodać też posiekany czosnek.
Wszystkie warzywa dusić ok. 10 -15 minut
aż warzywa będą bardzo miękkie. 
Do miski włożyć kaszę jaglaną, dodać
warzywa z patelni,olej i  przyprawy.
Zmielić blenderem na pastę, dodać
zmielone orzechy i dokładnie wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do
keksówki (średniej) i piec w 200 stopniach
przez ok. 30-45 minut. Ostudzić, schłodzić
w lodówce najlepiej całą noc.

*Przepis pochodzi ze strony Jadłonomia

3 komentarze: