Strony

22 lut 2015

Ciasteczka z żurawiną, białą czekoladą i pistacjami


Moja ulubiona kompozycja smaków
jeśli chodzi o ciasteczka. To już trzeci
przepis na blogu na takie ciacha. Jednak
 po raz pierwszy z dodatkiem pistcji.

Składniki na ok.30 sztuk:
1 szklanka płatków owsianych 
1 1/3 mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki masła w temp. pokojowej
1/2 szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki suszonej żurawiny
1/4 szklanki pistacji
100g białej czekolady lub chipsów

Zmieszać mąki, płatki owsiane i sodę.
W misce utrzeć masło z cukrem, dodać
jajko i ekstrakt. Dodać sypkie produktu
i miksować do połączenia składników
(czyli krótko). Dodać żurawinę, posiekaną
czekoladę i pokrojone grubo pistacje.
Wymieszać, zawinąć w folię i wstawić do
lodówki na całą noc. Rano wyjąc i odstawić
na 1/2 godziny w temperaturze pokojowej.
Formować małe 1 cm kulki, układać je na blaszce,
 wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
przez około 10 minut (na jasno złoty kolor).
Przechowywać w metalowej puszce.


2 komentarze:

  1. bombowe smaki! uwielbiam takie ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają super, a ja muszę ograniczyć cukry :)

    OdpowiedzUsuń