Moja propozycja na tegoroczne Walentynki
to mini serniczki z frużeliną truskawkową.
W lecie można ozdobić je świeżymi truskawkami.
Jestem pewna, że nikt im się nie oprze:)
Składniki na spód:
100g herbatników
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka miodu lub cukru
Składniki na masę serową:
500g mielonego sera temp. pokojowa
2 jajka temp. pokojowa
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Herbatniki pokruszyć i wymieszać z masłem.
Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami (12 sztuk)
Nakładać po 1 łyżce herbatników do każdej z papilotek.
Za pomocą dna szklanki wyrównać spód.
Ser utrzeć krótko z cukrem i jajkami.
Ser utrzeć krótko z cukrem i jajkami.
Dodać ekstrakt. Masę serową wyłożyć na spód.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
i piec ok. 15-18 minut. Serniczki ostudzić
(najlepiej wstawić na noc do lodówki)
i udekorować frużeliną lub świeżymi owocami.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
i piec ok. 15-18 minut. Serniczki ostudzić
(najlepiej wstawić na noc do lodówki)
i udekorować frużeliną lub świeżymi owocami.
pysznie ! przepis zapisany:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe!
OdpowiedzUsuńPychotka! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam te serniczki i wcale mi się nie spodobały! Zniknęły tak szybko, że ledwie je widziałam ;)
OdpowiedzUsuń