Kolejna odsłona pancakes czyli
amerykańskich naleśników.
Tym razem zrobiłam je w wersji
marchewkowej z kremowym serkiem.
Coś al a ciasto marchewkowe:)
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
1 szklanka maślanki naturalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
3 łyżki brązowego cukru
2 szklanki startej na tarce marchewki
Składniki na serek:
120 g serka mielonego w temp. pokojowej
2 łyżki miodu
2 -3 łyżki mleka
cynamon do posypania (opcjonalnie)
W misce zmieszać mąkę, proszek, sodę i przyprawy.
W drugiej misce zmieszać jajka, cukier, maślankę
oraz startą marchewkę. Dodać do miski z sypkimi
produktami. Wymieszać i odstawić na 5 minut.
W tym czasie wymieszać serek z miodem i mlekiem.
Na patelni rozgrzać trochę oleju.
Nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placek.
Na patelni rozgrzać trochę oleju.
Nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placek.
Smażyć na złoty kolor Podawać z serkiem.
Można posypać jeszcze cynamonem.
*Z podanej porcji wychodzi około
siedem 15-cm pancakes.
siedem 15-cm pancakes.
Zdrowo i pysznie ;)
OdpowiedzUsuńprezentują się niezmiernie smakowicie!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
bardzo ciekawy przepis :) wyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam placuszki wszelkie szczególnie te z natury kolorowe :) pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuń