Strony

22 mar 2013

Paprykarz rybny


Tak przy piątku zapraszam na rybę.
A dokładnie paprykarz rybny
a la szczeciński.
Doskonały do chleba nie
tylko w piątek:)))
Przepis znalazłam na kilku
stronach internetowych więc
nie będę wymieniała.

Składniki:
1 wędzona makrela
1 cebula
1 marchewka
80g ugotowanego ryżu
80g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
ziele angielskie
listek laurowy
sól, pieprz 
olej

Rybę obrać ze skóry i pozbawić ości.
Cebulę pokroić w kosteczkę i wrzucić
na patelnię na podgrzany olej. 
Dodać ziele angielskie i liść laurowy.
Cebulę zeszklić i dodać startą na tarce
o grubych oczkach marchewkę.
Smażyć aż warzywa będą miękkie.
Dodać koncentrat pomidorowy oraz
paprykę, sól  i pieprz.
Całość dokładnie wymieszać, zdjąć
i zostawić do ostygnięcia.
Następnie dodać mięso ryby i ryż.
Całość wymieszać.
Doprawić jeśli potrzeba.

10 komentarzy:

  1. A ja chciałam zrobić ostatnio paprykarz, ale uznałam,że jak będzie niedobry, to nikt nie zje:) Ale jak już tu jest sprawdzony przepis, to i ja spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej polecam. Kiedyś robiłam paprykarz z tuńczykiem z puszki ale za bardzo mi nie smakował. Ten za to bardzo.

      Usuń
    2. ok, dzięki za podpowiedź:) Teraz będzie dużo postnych dni, więc wypróbuję ten przepis i dam znać jak smakowało:)

      Usuń
    3. Zrobiłam i z czystym sumieniem mogę polecić! Nie warto kupować, lepiej zrobić samemu, bo jest o niebo lepszy:D

      Usuń
  2. Kurczę, genialne! Sama nie wpadłabym na zrobienie home made paprykarza!

    OdpowiedzUsuń
  3. Paprykarz jest super!
    W końcu porządny przepis.
    Bo te w sklepach fatalne,a były przed laty
    takie pyszne.
    Pozdrawiam
    Babcia Ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. naprawdę cudownie ze dzielisz się takimi rzeczami ;)
    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń