Tak przy piątku zapraszam na rybę.
A dokładnie paprykarz rybny
a la szczeciński.
Doskonały do chleba nie
tylko w piątek:)))
Przepis znalazłam na kilku
stronach internetowych więc
nie będę wymieniała.
Składniki:
1 wędzona makrela
1 cebula
1 marchewka
80g ugotowanego ryżu
80g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
ziele angielskie
listek laurowy
sól, pieprz
olej
Rybę obrać ze skóry i pozbawić ości.
Cebulę pokroić w kosteczkę i wrzucić
na patelnię na podgrzany olej.
Dodać ziele angielskie i liść laurowy.
Cebulę zeszklić i dodać startą na tarce
o grubych oczkach marchewkę.
Smażyć aż warzywa będą miękkie.
Dodać koncentrat pomidorowy oraz
paprykę, sól i pieprz.
Całość dokładnie wymieszać, zdjąć
i zostawić do ostygnięcia.
Następnie dodać mięso ryby i ryż.
Całość wymieszać.
Doprawić jeśli potrzeba.
A ja chciałam zrobić ostatnio paprykarz, ale uznałam,że jak będzie niedobry, to nikt nie zje:) Ale jak już tu jest sprawdzony przepis, to i ja spróbuję:)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej polecam. Kiedyś robiłam paprykarz z tuńczykiem z puszki ale za bardzo mi nie smakował. Ten za to bardzo.
Usuńok, dzięki za podpowiedź:) Teraz będzie dużo postnych dni, więc wypróbuję ten przepis i dam znać jak smakowało:)
UsuńZrobiłam i z czystym sumieniem mogę polecić! Nie warto kupować, lepiej zrobić samemu, bo jest o niebo lepszy:D
UsuńWitam robiłam ten paprykarz jest smaczny ale dla mnie osobiscie za mało doprawiony troszkę wiecej cebuli i paryki ze słoika marynowanej to tylko jest mój smak ,oczywisćie że o niebo lepszy jak kupny bo wiem co jem jak samemu się zrobi pozdrawiam .
Usuńpaprykarz dobra rzecz:D
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam paprykarz!
OdpowiedzUsuńKurczę, genialne! Sama nie wpadłabym na zrobienie home made paprykarza!
OdpowiedzUsuńPaprykarz jest super!
OdpowiedzUsuńW końcu porządny przepis.
Bo te w sklepach fatalne,a były przed laty
takie pyszne.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
naprawdę cudownie ze dzielisz się takimi rzeczami ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło