Zbliżają się Święta Wielkanocne więc
postanowiłam wypróbować
kilka przepisów na babki.
Na pierwszy ogień poszła babka
drożdżowa z suszonymi śliwkami.
Przepis mocno zmodyfikowany
pochodzi z gazetki Przysmaki 9/2000.
Składniki:
300g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
60g cukru
2 jajka
80g masła
aromat rumowy lub trochę rumu
70-100 g suszonych śliwek
(bez pestek)
Całą mąkę przesiać.
Do miski wlać letnie mleko, wkruszyć drożdże,
dodać 1 łyżeczkę cukru i ok. 2 łyżki mąki.
Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę mąki, cukru, jajka i aromat.
Wymieszać, dodać rozpuszczone letnie masło.
Ciasto dokładnie wyrobić za pomocą miksera
z hakami lub ręcznie i dodać pokrojone
suszone śliwki (jeśli są bardzo suche to możne
je wcześniej namoczyć tylko potem pamiętać,
żeby je dobrze osuszyć przed dodaniem do ciasta)
Wmieszać śliwki w ciasto, przykryć i odstawić
do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Powinno podwoić swoją objętość.
Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej
masłem średniej foremki babkowej i odstawić do
wyrośnięcia na około 20 minut.
Potem piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Przepis na lukier znajdziecie TUTAJ.
Przepis na lukier znajdziecie TUTAJ.
wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBabka musiała smakować wspaniale :) Uwielbiam drożdzowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńJeszce jest:) Właśnie zjadłam kawałek na drugie śniadanie:)
UsuńWyglada rewelacyjnie, smakuje pewnie rownie dobrze :)
OdpowiedzUsuńbajeczna ;D
OdpowiedzUsuńTakiej nie jadłam. Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuń