Strony

13 mar 2013

Babka drożdżowa ze śliwkami


Zbliżają się Święta Wielkanocne więc
postanowiłam wypróbować 
kilka przepisów na babki.
Na pierwszy ogień poszła babka
drożdżowa z suszonymi śliwkami.
Przepis mocno zmodyfikowany
pochodzi z gazetki Przysmaki 9/2000.

Składniki:
300g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
60g cukru
2 jajka
80g masła
aromat rumowy lub trochę rumu

70-100 g suszonych śliwek
(bez pestek)

Całą mąkę przesiać.
Do miski wlać letnie mleko, wkruszyć drożdże,
dodać 1 łyżeczkę cukru i ok. 2 łyżki mąki.
Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę mąki, cukru, jajka i aromat.
Wymieszać, dodać rozpuszczone letnie masło.
Ciasto dokładnie wyrobić za pomocą miksera
z hakami lub ręcznie i dodać pokrojone
 suszone śliwki (jeśli są bardzo suche to możne
 je wcześniej namoczyć tylko potem pamiętać, 
żeby je dobrze osuszyć przed dodaniem do ciasta)
Wmieszać śliwki w ciasto, przykryć i odstawić
do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
 Powinno podwoić swoją objętość.
Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej 
masłem średniej foremki babkowej i odstawić do 
wyrośnięcia na około 20 minut.
Potem piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. 
Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Przepis na lukier znajdziecie TUTAJ.

7 komentarzy:

  1. Babka musiała smakować wspaniale :) Uwielbiam drożdzowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszce jest:) Właśnie zjadłam kawałek na drugie śniadanie:)

      Usuń
  2. Wyglada rewelacyjnie, smakuje pewnie rownie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej nie jadłam. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń