Strony

7 mar 2013

Bagietki czosnkowe z serem


Pewnie czasem w sklepie widzieliście
takie bagietki czyli czosnkowe z serem.
Postanowiłam takie zrobić sama.
Przepis znalazłam kiedyś na jakimś 
czeskim blogu i w końcu
 postanowiłam je upiec.

Składniki:
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka miodu
1 saszetka suchych drożdży (7g)
1 łyżeczka soli
3 szklanki mąki pszennej
(ja część zastąpiłam pełnoziarnistą)
oliwa czosnkowa
ser żółty (ok. 120g)

W misce wymieszać letnią wodę
z miodem i drożdżami.
Przykryć i odstawić na 5 minut.
Następnie dodać mąkę i sól.
Dokładnie wyrabiać ciasto aż będzie
gładkie i elastyczne (ok. 5 minut).
Mąkę najlepiej dodawać po trochu bo
może się okazać ,że nie zużyjemy całości.
Posmarować oliwą (zwykłą), przykryć
folią przezroczystą i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto podzielić na 2-3 części.
Z każdej uformować  podłużną bagietkę.
Bagietki skręcić w śrubkę (widać na 1 zdj.)


Położyć na blaszce (w moim wypadku foremce
do bagietek) i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Wyjąć bagietki z piekarnika i posmarować
oliwą czosnkową, włożyć z powrotem i piec 5 minut.
Wyjąć i odstawić na 15 minut na metalową kratkę
Następnie ponacinać i wsadzić pokrojony żółty ser.
Wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut.
Najlepsze jeszcze ciepłe.

8 komentarzy:

  1. pieczywo czosnkowe, pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł też sobie robię czasami takie bułki na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam czosnkowe bagietki i kombinowałam nad odpowiednim przepisem, dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bagietki czosnkowe to chyba najlepsze co może być :)
    Mam nadzieje, że mi tez ten przepis wyjdzie, w najbliższym czasie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń