Strony

27 mar 2013

Schab pieczony z sosem chrzanowym


Bardzo lubię schab.
Gotowany, duszony lub pieczony.
W każdej postaci:)
Dzisiejsza moja propozycja to
schab pieczony, który podajemy
z sosem chrzanowym.
Doskonale się sprawdzi na 
wielkanocnym obiedzie.
Przepis na podstawie przepisu
z tej strony.

Składniki:
1 kg schabu bez kości
sól, pieprz
majeranek
2 ząbki czosnku
olej

Składniki na sos:
100g chrzanu ze słoiczka (ja miałam łagodny)
200 ml śmietany (kwaśna 12%-18%)

Schab umyć i osuszyć.
Natrzeć solą, pieprzem, przeciśniętym
czosnkiem i majerankiem.
Przykryć i odstawić do lodówki najlepiej
na całą noc lub kilka godzin.
Po tym czasie mięso wyjąć.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć schab
z każdej strony na złoty kolor.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Wlać 2 szklanki wody i piec pod przykryciem
w 180 -190 stopniach aż mięso będzie miękkie
(ja piekłam ok. 2 godziny).
Gdy mięso się już upiecze, odlać do garnuszka 
przez sitko powstały sos.
Dodać chrzan i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć gaz i gotować 5 minut.
Doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba.
Wyłączyć gaz i dodać zahartowaną wcześniej
śmietanę. Dokładnie wymieszać i zostawić 
na zgaszonym gazie przez kilka minut.
 

13 komentarzy:

  1. też mam zamiar taki zrobić w te święta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, ale pyszności! :-)Już się nie mogę doczekać Świąt ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha jeszcze sosie chrzanowym.. rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczony schab kojarzy mi się ze świętami lub jakąś uroczystością. To dobre danie, powinniśmy je przygotowywać częściej niż od święta. Zastanawiam się co sądzą o tym inni, napiszcie proszę.

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne danie na świąteczny obiad, albo na kanapki:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Super blog. Zapraszamy do nas:
    kulinarne-przygody-ziuty-i-pati.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajny blog i przepisy xd
    zapraszam do mnie: kulinarne-przygody-ziuty-ipati.blogspot.com
    pozdrowionka Pati x3

    OdpowiedzUsuń
  8. zabieram się za ten przepis jednak moje doświadczenie w pieczeniu mięsa jest delikatnie mówiąc, skromne. Stąd moje zapewne śmieszne pytanie: czy dobrze zrozumiałam, że po podsmażeniu mięsa wkładam je do naczynia żaroodpornego i tam bezpośrednio wlewam wodę? Mięso ma się w tej wodzie piec? Będę niezmiernie wdzięczna za odpowiedź i wyrozumiałość:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze zrozumiałaś mięso podlewamy wodą. Kto pyta nie błądzi więc śmiało pytaj:))

      Usuń
  9. bardzo dziękuję. Przepis jest wspaniały! Mój mężczyzna był zachwycony. Nie wiem kiedy pieczeń zniknęła:) polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że wyszła. Pozdrawiam.

      Usuń