Dla wszystkich wielbicieli napoleonki
mam bardzo szybką wersję
na cieście francuskim.
Nie wymaga dużych umiejętności a
możemy się cieszyć jej smakiem
razem z bliskimi.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
(gotowego lub zrobionego samodzielnie)
Składniki na krem:
1,5 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
bez cukru
1/2 szklanki cukru pudru + trochę
do posypania wierzchu
250 g masła
2 łyżki soku z cytryny
Ciasto francuskie (jeśli mamy mrożone
to najpierw należy go odmrozić) przekroić
na dwie części i upiec dwa placki w temp.
220 stopni przez około 15- 20 minut.
Z podanej ilości mleka przygotować budyń.
Miękkie masło czyli w temp. pokojowej
utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce
zimny budyń i na końcu sok z cytryny.
Kremem przełożyć ostudzone ciasto francuskie.
Wierzch posypać cukrem pudrem.
*ja użyłam ciasta francuskiego świeżego, które
bardzo mi urosło i przecięłam każdy z placków
na dwie części i przełożyłam kremem.
Wygląda pysznie. Uwielbiam napoleonkę. :)
OdpowiedzUsuńJa napoleonki jeszcze nie jadłam, ale zgadzam się że wyglada smacznie :)
Usuń"Nie wymaga dużych umiejętności" to w sam raz dla mnie! ;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się super apetycznie, wielkiej ochoty mi narobiłaś.
Pozdrawiam serdecznie i chciałabym Cię zaprosić do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na str. znajdzprzepisy.pl.
ok. Już zrobione:)
Usuńpysznie wygląda, bardzo lubię od czasu do czasu zjeść sobie takie pyszności:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciacho ;d
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie! Uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam napoleonki! Jeszcze nigdy sama ich nie przygotowałam, ale Twoj przepis wypróbuje na pewno, bo wyglądają obłędnie!:)
OdpowiedzUsuńzrobilam jest pyszne
OdpowiedzUsuń