Kolejny sposób na domową wędlinę.
Ten jest nieco inny bo mięso się gotuje.
Wędlina wychodzi pyszna.
Robiłam ją już kilka razy.
Nawet moje dziecko, które nie jada
wędlin prosiło kilka razy o dokładkę:)
Przepis z WŻ.
Składniki:
2 kg wędliny (schab, szynka, indyk)
2 L wody
1/3 szklanki soli (można dać mniej)
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
4-6 ząbków czosnku
2 łyżki majonezu lub musztardy
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
kolendra, czomber
kilka kulek jałowca, majeranek
lub inne ulubione zioła
Wieczorem do garnka wlać wodę
i dodać wszystkie pozostałe składniki.
Całość zagotować i wystudzić.
Do zimnej zalewy włożyć mięso,
doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut.
Zgasić palnik, przykryć garnek i zostawić na całą noc.
Rano ponownie doprowadzić do wrzenia
i gotować kolejne 5 minut.
Ponownie przykryć garnek i zostawić
aż całość całkowicie ostygnie.
Wyjąć mięso z zalewy. Jest już gotowe.
Pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńŁadne zdjęcie, serweta ożywia, dodaje koloru zdjęciu, dobrze zrobione. Wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńRobiłam z podobnego przepisu schab. Pyszny :) Polecam
OdpowiedzUsuń