Strony

25 mar 2013

Wędlina domowa-gotowana


Kolejny sposób na domową wędlinę.
Ten jest nieco inny bo mięso się gotuje.
Wędlina wychodzi pyszna.
Robiłam ją już kilka razy.
Nawet moje dziecko, które nie jada
 wędlin prosiło kilka razy o dokładkę:)
Przepis z .

Składniki:
2 kg wędliny (schab, szynka, indyk)
2 L wody
1/3 szklanki soli (można dać mniej)
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
4-6 ząbków czosnku
2 łyżki majonezu lub musztardy
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
kolendra, czomber
kilka kulek jałowca,  majeranek
lub inne ulubione zioła

Wieczorem do garnka wlać wodę
i dodać wszystkie pozostałe składniki.
Całość zagotować i wystudzić.
Do zimnej zalewy włożyć mięso,
doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut.
Zgasić palnik, przykryć garnek i zostawić na całą noc.
Rano ponownie doprowadzić do wrzenia
i gotować kolejne 5 minut.
Ponownie przykryć garnek i zostawić
 aż całość całkowicie ostygnie.
Wyjąć mięso z zalewy. Jest już gotowe.

3 komentarze:

  1. Ładne zdjęcie, serweta ożywia, dodaje koloru zdjęciu, dobrze zrobione. Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam z podobnego przepisu schab. Pyszny :) Polecam

    OdpowiedzUsuń