Strony

6 mar 2013

Deser z biszkoptami i pomarańczą



Na początku przyznam się 
Wam jak powstał ten deser.
Chciałam upiec biszkopciki.
 Zrobiłam więc ciasto, które
 miałam przenieść do woreczka i 
na blaszce robić podłużne biszkopty.
Niestety ciasto wyszło mi zbyt rzadkie.
Postanowiłam więc upiec okrągłe
biszkopciki i wykorzystać
 do tego foremkę muffinkową.
Gdy już biszkopty były gotowe wpadłam
na pomysł, żeby przełożyć je jogurtem.
I tyle:)

Składniki na biszkopciki:
4 jajka
100g drobnego cukru
100g przesianej mąki 

1 duże opakowanie jogurtu
naturalnego typu greckiego

1-2 pomarańcze
wiórki czekoladowe

Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąkę i ubite na sztywno białka.
Delikatnie wymieszać.
Foremkę do muffinek nasmarować masłem.
Do każdej dziurki nałożyć ciasto (ok. 1 łyżka)
Wychodzi ich ok. 15 sztuk więc trzeba piec
  dwa razy chociaż najlepiej by było upiec
 w dwóch foremkach jednocześnie.
Biszkopciki piec w 190 stopniach ok. 10 minut.
Wyjąć je i odstawić do wystudzenia.


 Na dnie szklanki umieścić jeden biszkopcik.
Posmarować jogurtem (można go dosłodzić),
następnie znów biszkopt, jogurt, pokrojone owoce,
biszkopt i na wierzchu jogurt (zresztą kolejność
można sobie dowolnie modyfikować).
Wierzch posypać wiórkami czekolady.

*Z podanej porcji wychodzą 3-4 desery
(zależy od wielkości użytych szklaneczek)

7 komentarzy:

  1. Chętnie bym zjadła ten deser, do tego jest w takich pięknych słonecznych kolorach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. narobiłaś mi ochoty i na deser i na pomarańcze ... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł, nic się nie zmarnowało. poproszę taki deserek! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wygląda, od samego patrzenia ma się więcej energii:D

    OdpowiedzUsuń