Strony

15 mar 2013

Kajzerki z makiem


Co prawda ostatnio prawie nie jadamy
jasnego pieczywa ale naszło
 mnie na białe bułeczki.
Od czasu do czasu można się skusić:)
Może i Wy się skusicie i upieczecie
na sobotnie lub niedzielne śniadanie.

Składniki na 9 sztuk:
500g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
125ml mleka
125 ml wody
1 jajko
50g masła

1 żółtko +troszkę mleka 
do posmarowania wierzchu
mak

Drożdże wkruszyć do miski, dodać letnie mleko,
cukier oraz 2 łyżki mąki (rozczyn powinien 
mieć gęstość kwaśnej śmietany).
Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce
aż rozczyn wyrośnie (ok. 15-20 minut).
Następnie do miski dodać resztę mąki, sól,
jajko, letnią wodę oraz rozpuszczone masło.
Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie dodać troszkę mąki.
Ciasto dobrze wyrobić, włożyć do miski,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia (ma
podwoić swoją objętość).
Następnie podzielić na 9 części i uformować
bułeczki tak jak w tym przepisie.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia, zostawić 
do wyrośnięcia na 20 minut.
Posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem,
posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym
do 180-190 stopni przez ok. 20 minut.


7 komentarzy:

  1. pieczywo śniadaniowe z makiem należy do moich ulubionych. i dzięki podlinkowaniu wiem jak je ładnie zawijać, super ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja, domowe pieczywo jest najlepsze:) pięknie Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno wyjęłam z piekarnika drożdżówki z truskawkowym dżemem i chyba mam już pomysł na następny wypiek śniadaniowo - kolacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w sam raz na jutrzejsze sniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. śniadanko z takimi kajzerkami... poezja!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja się cieszę ,że trafiłam na ten przepis .Bułeczki piekę od jakiegoś czasu ,są niesamowite.Cała rodzinka nie może się nimi najeść :)

    OdpowiedzUsuń