Strony

21 mar 2013

Babka jogurtowa



Jeśli lubicie wilgotne babki to 
ta babka jest właśnie dla Was:)
Nie wymaga zbyt wielkich
umiejętności a nawet użycia miksera.

Składniki na 1 średnią babkę:
250g mąki
250g jogurtu naturalnego
60g rozpuszczonego masła
3 jajka
150g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1/2 cytryny

Jogurt zmieszać z jajkami, cukrem
i startą skórką z cytryny.
Dodać ostudzone masło i dokładnie
całość wymieszać.
W drugiej misce zmieszać mąkę i proszek.
Przesiać do masy jogurtowej i wymieszać
za pomocą trzepaczki lub łyżki.
Ciasto przełożyć do foremki babkowej
nasmarowanej masłem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
około 45 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu posypać pudrem lub polukrować.


13 komentarzy:

  1. rewelacyjnie wygląda:) bardzo lubię ciasta jogurtowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna baba ! jogurtowa z pewnością pycha ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. tylko skoczę po jogurt i cytrynę i zaraz wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna! Taka prosta a zapewne pyszna! Bardzo lubię wszystkie ciasta na jogurcie i maślance, więc i ta babka pewnie mile zaskoczy smakiem

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna, jogurtowe ciasta są super, zwłaszcza,że są wilgotne i nie wymagają używania miksera :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak mokra, to i ja ją muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o tak!!! takie babki lubię najbardziej :) pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Można masy podzielić na dwie i zrobić a'la babkę marmurkową - czekoladowo-waniliową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda nie robiłam z tego przepisu babki marmurkowej ale myślę, że możesz spróbować.

      Usuń
  9. Właśnie wstawiłam moją babkę do piekarnika ale dodałam jeszcze pokrojone w kostkę brzoskwinie mam nadzieje że z owocami tez wyjdzie dobra.

    OdpowiedzUsuń