Jeśli lubicie wilgotne babki to
ta babka jest właśnie dla Was:)
Nie wymaga zbyt wielkich
umiejętności a nawet użycia miksera.
Składniki na 1 średnią babkę:
250g mąki
250g jogurtu naturalnego
60g rozpuszczonego masła
3 jajka
150g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1/2 cytryny
Jogurt zmieszać z jajkami, cukrem
i startą skórką z cytryny.
Dodać ostudzone masło i dokładnie
całość wymieszać.
W drugiej misce zmieszać mąkę i proszek.
Przesiać do masy jogurtowej i wymieszać
za pomocą trzepaczki lub łyżki.
Ciasto przełożyć do foremki babkowej
nasmarowanej masłem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
około 45 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu posypać pudrem lub polukrować.
wzedzie az roi sie od babek ;) i dobrze...
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda:) bardzo lubię ciasta jogurtowe:)
OdpowiedzUsuńświetna baba ! jogurtowa z pewnością pycha ;D
OdpowiedzUsuńtylko skoczę po jogurt i cytrynę i zaraz wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietna! Taka prosta a zapewne pyszna! Bardzo lubię wszystkie ciasta na jogurcie i maślance, więc i ta babka pewnie mile zaskoczy smakiem
OdpowiedzUsuńświetna, jogurtowe ciasta są super, zwłaszcza,że są wilgotne i nie wymagają używania miksera :)
OdpowiedzUsuńMusze i ja zaczac piec ;)
OdpowiedzUsuńJak mokra, to i ja ją muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńo tak!!! takie babki lubię najbardziej :) pychotka :)
OdpowiedzUsuńMożna masy podzielić na dwie i zrobić a'la babkę marmurkową - czekoladowo-waniliową?
OdpowiedzUsuńCo prawda nie robiłam z tego przepisu babki marmurkowej ale myślę, że możesz spróbować.
UsuńWłaśnie wstawiłam moją babkę do piekarnika ale dodałam jeszcze pokrojone w kostkę brzoskwinie mam nadzieje że z owocami tez wyjdzie dobra.
OdpowiedzUsuń