Macie czasem ochotę zrobić
na obiad coś szybkiego?
Właśnie dzisiaj pomysł na takie
błyskawiczne danie, które nie
zajmie Wam nawet 30 minut.
Składniki dla 3-4 osób:
250g makaronu penne (rurki)
1 czerwona cebula
1 puszka pomidorów
2 puszki tuńczyka w oleju
(w kawałkach)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki
sok z cytryny
Makaron ugotować al dente.
W czasie gdy będzie się gotował na
patelnię wylać olej z 1 puszki tuńczyka.
Wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić ją.
Dodać przeciśnięty czosnek i chwilkę smażyć.
Dodać pomidory i odsączonego tuńczyka.
Przykryć i dusić 15 minut.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Makaron odcedzić i dodać do sosu.
Dokładnie wymieszać.
Podawać posypane natką pietruszki.
jedno z moich ulubionych dań :) mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam penne z rybą. Robiłam ostatnio z łososiem w sosie beszamelowym z limonką i koperkiem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Małgorzata Lenartowicz
Wysmienite! niby nic takiego a jest to naprawdę rewelacyjne danie, bardzo mi smakowało
OdpowiedzUsuńBardzo dobre danie. Pozdrawiam Aneta.
OdpowiedzUsuńDlaczego w tytule jest Makron, a nie makaron?
OdpowiedzUsuńLiterówka:)
Usuń