Strony

17 mar 2013

Makaron z tuńczykiem


Macie czasem ochotę zrobić
na obiad coś szybkiego?
Właśnie dzisiaj pomysł na takie
błyskawiczne danie, które nie
zajmie Wam nawet 30 minut.

Składniki dla 3-4 osób:
250g makaronu penne (rurki)
1 czerwona cebula
1 puszka pomidorów
2 puszki tuńczyka w oleju
(w kawałkach)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki
sok z cytryny

Makaron ugotować al dente.
W czasie gdy będzie się gotował na 
patelnię wylać olej z 1 puszki tuńczyka.
Wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić ją.
Dodać przeciśnięty czosnek i chwilkę smażyć.
Dodać pomidory i odsączonego tuńczyka.
Przykryć i dusić 15 minut.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Makaron odcedzić i dodać do sosu.
Dokładnie wymieszać.
Podawać posypane natką pietruszki.

6 komentarzy:

  1. jedno z moich ulubionych dań :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam penne z rybą. Robiłam ostatnio z łososiem w sosie beszamelowym z limonką i koperkiem.

    Pozdrawiam,
    Małgorzata Lenartowicz

    OdpowiedzUsuń
  3. Wysmienite! niby nic takiego a jest to naprawdę rewelacyjne danie, bardzo mi smakowało

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre danie. Pozdrawiam Aneta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dlaczego w tytule jest Makron, a nie makaron?

    OdpowiedzUsuń