Strony

11 mar 2013

Schab pieczony w miodzie i surówka z marchewki i pestek słonecznika


Wróciła zima.
Na szczęście już w następnym
tygodniu ma powrócić wiosna:)
Nie mogę się jej doczekać
bo muszę się Wam przyznać, że
wiosna to moja ulubiona pora roku:)
Wiosną też przyszłam na świat
w piękny majowy dzień:))
A teraz do rzeczy dzisiejszy
przepis to danie mało skomplikowane
bo upiec schab każdy umie a 
i surówkę z marchewki zrobić także.
Tym razem jednak i jedno i drugie
w nieco innej odsłonie.

Składniki na schab:
1 kg schabu bez kości

1/4 szklanki płynnego  miodu
2-3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon)
pieprz

Składniki na surówkę:
1/2 kg marchewki
ok. 20 dag pestek ze słonecznika
sok z cytryny
cukier
natka pietruszki
kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
(ok. 2-3 łyżki)

Mięso umyć, osuszyć.
W misce wymieszać miód, 
sos sojowy , musztardę i pieprz.
Włożyć mięso do marynaty i wstawić
 do lodówki na 2-3 godziny.
Wyjąć mięso i włożyć do  nasmarowanego
olejem naczynia żaroodpornego.
Polać marynatą.
Piec w 180 stopniach przez 1,5-2h.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce
o grubych oczkach.
Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem.
Dodać pestki słonecznika i śmietanę.
Posypać natką pietruszki.

3 komentarze:

  1. pyszny obiad taki jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdjecie cudne i tak apetycznie wyglada pozdrawiam ciepluteńko

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny blog i pyszne zdjęcia.
    Ja również prowadze swój blog kulinarny. Ostatnio, dzięki tej stronie:
    http://zarabiaj-na-poradnikach.weebly.com/
    udało mi się wydać poradnik w postaci książki kucharskiej, z autorskimi przepisami. Zarabiam na swojej pasji. Jeśli byłabyś zainteresowana, zajrzyj koniecznie. Pozdrawiam serdecznie, Lucyna.

    OdpowiedzUsuń