Strony

2 mar 2013

Gulasz z soczewicą


Witam w ten słoneczny dzień 
i zapraszam na gulasz  z dodatkiem
zdrowej soczewicy.
Muszę się też Wam wytłumaczyć
z tego krótkiego zastoju na blogu.
Niestety ostatnio jakoś brak mi weny
do czegokolwiek i do gotowania niestety też .
Mam jednak nadzieję, że przyjdzie 
wiosna i z nią nowe pomysły:)

Składniki dla 3 osób:
1/2 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
szczypta imbiru (taka duża:)
sól
pieprz cayenne
1 puszka pomidorów (400g)
1 puszka soczewicy (400g)

Do rondla wlać olej i wrzucić pokrojone
na kawałki mięso, usmażyć na złoty kolor.
Zdjąć  i na pozostałym tłuszczu podsmażyć
pokrojoną w kostkę cebulę,
 dodać do niej przeciśnięty czosnek, imbir i
pieprz cayenne. Dusić chwilkę.
Dodać z powrotem mięso i pomidory.
Doprawić solą i zalać 2 szklankami wody.
 Dusić pod przykryciem około jednej godziny,
 odkryć i gotować ok. 45 minut.
Na końcu dodać soczewicę i gotować ok. 5 minut.
Jeśli potrzeba to doprawić.

5 komentarzy:

  1. Prosty i smaczny obiad. Lubię tak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny pożywny pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam soczewicę, jednak nie jem mięsa. Musiałabym przerobić to na wersje wege :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak sobie pomyślałam, że zamiast mięsa można by użyć grzybów.

      Usuń
  4. Podoba mi się twój pomysł:)

    OdpowiedzUsuń