Witam w ten słoneczny dzień
i zapraszam na gulasz z dodatkiem
zdrowej soczewicy.
Muszę się też Wam wytłumaczyć
z tego krótkiego zastoju na blogu.
Niestety ostatnio jakoś brak mi weny
do czegokolwiek i do gotowania niestety też .
Mam jednak nadzieję, że przyjdzie
wiosna i z nią nowe pomysły:)
Składniki dla 3 osób:
1/2 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
szczypta imbiru (taka duża:)
sól
pieprz cayenne
1 puszka pomidorów (400g)
1 puszka soczewicy (400g)
Do rondla wlać olej i wrzucić pokrojone
na kawałki mięso, usmażyć na złoty kolor.
Zdjąć i na pozostałym tłuszczu podsmażyć
pokrojoną w kostkę cebulę,
dodać do niej przeciśnięty czosnek, imbir i
pieprz cayenne. Dusić chwilkę.
Dodać z powrotem mięso i pomidory.
Doprawić solą i zalać 2 szklankami wody.
Dusić pod przykryciem około jednej godziny,
odkryć i gotować ok. 45 minut.
Na końcu dodać soczewicę i gotować ok. 5 minut.
Jeśli potrzeba to doprawić.
Prosty i smaczny obiad. Lubię tak :)
OdpowiedzUsuńpyszny pożywny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam soczewicę, jednak nie jem mięsa. Musiałabym przerobić to na wersje wege :)
OdpowiedzUsuńTak sobie pomyślałam, że zamiast mięsa można by użyć grzybów.
UsuńPodoba mi się twój pomysł:)
OdpowiedzUsuń