Na niedzielę upiekłam taki śmieszne
dwukolorowe ciasto z bananem.
Wyszło bardzo fajne i wizualnie i smakowo.
Dla wielbicieli bananów:)
Składniki:
(wszystkie w temp. pokojowej)
2 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka maślanki (jogurtu lub kefiru)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 średnie banany
troszkę bułki tartej
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Ciągle ucierając wlewać pomału
maślankę a następnie olej.
Na końcu dodać przesianą mąkę zmieszaną
z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej dodać cukier waniliowy a
do drugiej kakao. Dokładnie wymieszać.
Foremkę keksówkę (moja miała wymiary 12x30cm)
wysmarować masłem i posypać bułką tartą
Najpierw wlać jasne ciasto. Przez środek
wyłożyć ciasto ciemne (ok. 1/2 porcji).
Banany obrać ze skórki, obtoczyć w bułce tartej
i ułożyć wzdłuż przez środek na ciemnym cieście.
Resztę ciasta wyłożyć na banany (mają je przykryć).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 40 minut (do suchego patyczka).
*Przepis znalazłam na stronie Food for the soul.
Zmieniłam w nim kilka rzeczy:)
świetnie wygląda, super pomysł:)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, rewelacyjny pomysł z tym bananem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
ale fajne!
OdpowiedzUsuńwygląda bosko :) a ten banan to ekstra pomysł!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i będzie mi miło gościć Ciebie u siebie :)
czarodziejkasmakow.blogspot.com
ciasto wygląda przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńIt looks great! Thank's for the trust! With best regards!
OdpowiedzUsuńfajowe :) śmiesznie wygląda, ale pewnie dobrze smakuje
OdpowiedzUsuńWyszło Bardzo Dobre
OdpowiedzUsuńRatunku! Właśnie zaczęłam robić ale zauważyłam, że w składnikach nie ma mąki!
OdpowiedzUsuńBardzo Cię przepraszam już dopisuję. Nie wiem jak mogłam przegapić.
UsuńKurczę, już wstawiłam do piekarnika i dopiero teraz przeczytalam, że banany trzeba obtoczyć w bułce :/ Co mi z tego wyjdzie...?
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyszło ok:)
Usuń