Bardzo wiosenna, wilgotna
babka na maślance.
Kolejna z serii- bez miksera:)
Jest tak prosta, że wyjdzie każdemu:)
Składniki na babkę:
2 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki maślanki
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki soku z cytryny
1-2 łyżeczki skórki startej z cytryny
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku dopieczenia
W misce zmieszać mąkę z proszkiem do
pieczenia.W drugiej większej misce utrzeć
jajka, cukier, maślankę, olej oraz sok i skórkę
z cytryny. Do miski z mokrymi składnikami
wsypać suche składniki. Wymieszać łyżką
szybko tylko do nawilżenia składników.
Zbyt długie mieszanie może spowodować,
że wyjdzie zakalec. Wyłożyć do foremki
wysmarowanej masłem (moja była 1,5 L-22cm)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.45 minut.
Gdy ostygnie można polukrować (przepis TU)
wysmarowanej masłem (moja była 1,5 L-22cm)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.45 minut.
Gdy ostygnie można polukrować (przepis TU)
Na sam widok babki aż mi ślinka cieknie. Już chyba wiem, że będę miała przed świętami dużo pieczenia i z pewnością skorzystam z twoich przepisów. Wyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuńKobiecy punkt widzenia
cudna! i na maślance... :)
OdpowiedzUsuńNiechcący usunęłam komentarz ladylaury:
OdpowiedzUsuńDzięki,dzięki wielkie ,wreszcie poznałam sekret moich cytrynowych zakalców ,ubijałam je na ,,śmierć ,, mikserem ,spróbuję z twojego przepisu bez miksera ,hi.
Jakoś tak wielkanocnie zaczęło się robić ;-) Babka imponująca :-)
OdpowiedzUsuńjako fanka babek z pewnością spróbuję w najbliższy weekend taką właśnie upiec :)
OdpowiedzUsuńWyjdzie na mące żytniej/owsianej?;)
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że nie wiem.
UsuńPyszna! Taka delikatna, wychodzi identyczna jak na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuń