Strony

20 lut 2015

Kotlety z kaszy jaglanej


Kolejna wersja kotletów z kaszy
ale tym razem z kaszy jaglanej.
Jak dla mnie idealne kotlety wegańskie:)

Składniki :
1 szklanka kaszy jaglanej
1/2L wody
250g pieczarek
1 spora cebula
1/2 szklanki płatków owsianych
natka pietruszki
1/2 szklanki otrębów owsianych

Kaszę opłukać i ugotować w 1/2 L wody do
 miękkości (ok. 20 minut). Cebulę pokroić w drobną
 kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelnię wlać troszkę oleju.  Usmażyć
pieczarki z cebulą.  Płatki owsiane
zmielić na mąkę w młynku. Do letniej kaszy
dodać pieczarki z cebulą. Dodać też posiekana
natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Składniki
 dokładnie wymieszać, dodać zmielone płatki 
owsiane i lepić kotlety  Panierować w otrębach 
i smażyć na oleju na złoty kolor.


* Z tej porcji wyszło mi 10 sztuk małych kotlecików

** Na podstawie przepisu Olgi Smile.

3 komentarze:

  1. Do tych kotlecików mój syn robi dIP koperkowy. Polecam.

    OdpowiedzUsuń