Kolejna wersja kotletów z kaszy
ale tym razem z kaszy jaglanej.
Jak dla mnie idealne kotlety wegańskie:)
Składniki :
1 szklanka kaszy jaglanej
1/2L wody
250g pieczarek
1 spora cebula
1/2 szklanki płatków owsianych
natka pietruszki
1/2 szklanki otrębów owsianych
Kaszę opłukać i ugotować w 1/2 L wody do
miękkości (ok. 20 minut). Cebulę pokroić w drobną
kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelnię wlać troszkę oleju. Usmażyć
pieczarki z cebulą. Płatki owsiane
zmielić na mąkę w młynku. Do letniej kaszy
dodać pieczarki z cebulą. Dodać też posiekana
natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Składniki
dokładnie wymieszać, dodać zmielone płatki
owsiane i lepić kotlety Panierować w otrębach
i smażyć na oleju na złoty kolor.
* Z tej porcji wyszło mi 10 sztuk małych kotlecików
** Na podstawie przepisu Olgi Smile.
Zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam takie kotleciki :)
OdpowiedzUsuńDo tych kotlecików mój syn robi dIP koperkowy. Polecam.
OdpowiedzUsuń