Strony

3 lut 2015

Zupa krem brokułowo-szczawiowa


Błyskawiczny przepis na zupę, 
która sprawdzi się doskonale po 
powrocie do domu gdy na dworze
zimno i buro. A na talerzu wiosna:)

Składniki:
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
400g różyczek brokuła (już po oddzieleniu)
100g liści szpinaku
 1 L bulionu warzywnego
1 łyżka serka kremowego (mielonego)
lub serka koziego miękkiego
sól, pieprz
szczypta cukru

W garnku o grubym dnie rozgrzać troszkę oleju.
Dodać pokrojoną drobno cebulę i  posiekany czosnek.
Smażyć kilka minut aż cebula zmięknie. Dodać bulion i 
doprowadzić do wrzenia. Wrzucić różyczki brokuła,
  szczyptę cukru i sól.  Zmniejszyć gaz i gotować 
aż brokuł będzie miękki (ok. 8-10 minut).
 Dodać szpinak.Gotować razem ok. 3 minuty. 
Dodać serek i przyprawić. Zmiksować na puee.


1 komentarz: