Błyskawiczny przepis na zupę,
która sprawdzi się doskonale po
powrocie do domu gdy na dworze
zimno i buro. A na talerzu wiosna:)
Składniki:
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
400g różyczek brokuła (już po oddzieleniu)
100g liści szpinaku
1 L bulionu warzywnego
1 łyżka serka kremowego (mielonego)
lub serka koziego miękkiego
sól, pieprz
szczypta cukru
W garnku o grubym dnie rozgrzać troszkę oleju.
Dodać pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek.
Smażyć kilka minut aż cebula zmięknie. Dodać bulion i
doprowadzić do wrzenia. Wrzucić różyczki brokuła,
szczyptę cukru i sól. Zmniejszyć gaz i gotować
aż brokuł będzie miękki (ok. 8-10 minut).
Dodać szpinak.Gotować razem ok. 3 minuty.
Dodać serek i przyprawić. Zmiksować na puee.
pyszny krem!
OdpowiedzUsuń