Zupa z pewności przypadnie do
gustu wielbicielom nieco
ostrzejszych smaków:)
Składniki:
1 dynia piżmowa (700g)
1 cebula
3 średniej wielkości marchewki
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżki pasty harrisa (można dać mniej)
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
4,5 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki mleka
sok z cytryny (z 1/2 niewielkiej)
Dynię obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej. Dodać pokrojoną
w kostkę cebulę i smażyć 3 minuty.
Dodać posiekany czosnek i imbir.
Smażyć razem ok. 2 minuty. Dodać
harissę, kmin i kolendrę. Smażyć 1 minutę
mieszając. Zalać bulionem, dodać pokrojona
dynię i marchewkę w kostkę. Gotować
aż warzywa będą miękkie. Następnie
za pomącą blendera zmiksować na puree.
Dodać mleko i sok z cytryny.
uwielbiam dynię, a konsystencja tej zupy jest wyjątkowa!!
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, super kolor:)
OdpowiedzUsuń