Strony

6 paź 2012

Muffinki marchewkowe z serkowym kremem


Zapraszam na nieco zaległy
już przepis bo nie uwierzycie ale
te muffinki piekłam w czerwcu:)
Bardzo smaczne a najlepszy
serkowy krem. Pycha:)
Przepis z tej strony nieco
zmodyfikowany:)

Składniki na 12- 15 szt:
1 1/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki startej 
na tarce marchewki 

Składniki na krem: 
1/4 szklanki serka mielonego
2 łyżki miękkiego masła
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli

W misce zmieszać:
mąkę, cynamon, sodę, prosze i sól.
W drugiej misce ubić jajka z cukrem.
Dodać olej, ekstrakt i startą marchewkę
Wlać do pierwszej miski z suchymi składnikami.
Szybko wymieszać tylko do nawilżenia
suchych składników .
Ciastem wypełnić foremki do muffinek.
Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Na krem utrzeć masło z serkiem.
Dodać puder i ekstrakt.
Kremem pokryć babeczki.

13 komentarzy:

  1. pyszne na jesień, zjadłabym chyba z 10:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale muszą być pyszne :) Nigdy nie jadłam marchewkowych muffinek, ale jeśli tak wyglądają, biorę jedną w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialne! takie jesienne smaki, ach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. słodki czerwiec w październiku :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż wstyd się przyznać, że nigdy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  6. ...i wygladaja tak elegancko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochane to pora nadrobić i zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak uwielbiam ten krem... że aż zrobię muffinki : )

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam te muffinki i są ochydne przez tą sporą ilość sody ale zrobiłam jak w przepisie. Mogłaby być propozycja z mniejszą ilością sody i oleju:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro, że nie smakowały;(
      U nas rozeszły się błyskawicznie.

      Usuń
    2. Robiłam je z moim synkiem który po jednym gryzie posmutniał że nie udały się się nasze wypieki dalatego tak niemiło zareagowałam wczoraj a nie powinnam:( Myśle ze wybaczysz:) Dużo korzystam z Twoich przepisów i chciałam podziękować za nie:) U mnie dzisiaj będzie zupka z pora, a wczoraj zajadaliśmy się indykiem z patelni:)
      Chciałam się spytać jakiego serka można użyć do masy oprócz mascarpone(nie zrobiłam jej bo nie było po co) ?

      Usuń
    3. Oczywiście, że się nie gniewam ale tym bardziej mi przykro, że Twój synek był rozczarowany:(
      Ja nie używam mascarpone tylko zwykłego twarogu, który potem miksuję blenderem. Pozdrawiam:)

      Usuń