Zapraszam na nieco zaległy
już przepis bo nie uwierzycie ale
te muffinki piekłam w czerwcu:)
Bardzo smaczne a najlepszy
serkowy krem. Pycha:)
Przepis z tej strony nieco
zmodyfikowany:)
Składniki na 12- 15 szt:
1 1/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki startej
na tarce marchewki
Składniki na krem:
1/4 szklanki serka mielonego
2 łyżki miękkiego masła
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
W misce zmieszać:
mąkę, cynamon, sodę, prosze i sól.
W drugiej misce ubić jajka z cukrem.
Dodać olej, ekstrakt i startą marchewkę
Wlać do pierwszej miski z suchymi składnikami.
Szybko wymieszać tylko do nawilżenia
suchych składników .
Ciastem wypełnić foremki do muffinek.
Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Na krem utrzeć masło z serkiem.
Dodać puder i ekstrakt.
Kremem pokryć babeczki.
pyszne na jesień, zjadłabym chyba z 10:))
OdpowiedzUsuńAle muszą być pyszne :) Nigdy nie jadłam marchewkowych muffinek, ale jeśli tak wyglądają, biorę jedną w ciemno :)
OdpowiedzUsuńgenialne! takie jesienne smaki, ach :)
OdpowiedzUsuńsłodki czerwiec w październiku :-)
OdpowiedzUsuńmuffinki marchewkowe...mniam ;)
OdpowiedzUsuńAż wstyd się przyznać, że nigdy nie jadłam
OdpowiedzUsuń...i wygladaja tak elegancko:)
OdpowiedzUsuńKochane to pora nadrobić i zrobić:)
OdpowiedzUsuńTak uwielbiam ten krem... że aż zrobię muffinki : )
OdpowiedzUsuńUpiekłam te muffinki i są ochydne przez tą sporą ilość sody ale zrobiłam jak w przepisie. Mogłaby być propozycja z mniejszą ilością sody i oleju:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro, że nie smakowały;(
UsuńU nas rozeszły się błyskawicznie.
Robiłam je z moim synkiem który po jednym gryzie posmutniał że nie udały się się nasze wypieki dalatego tak niemiło zareagowałam wczoraj a nie powinnam:( Myśle ze wybaczysz:) Dużo korzystam z Twoich przepisów i chciałam podziękować za nie:) U mnie dzisiaj będzie zupka z pora, a wczoraj zajadaliśmy się indykiem z patelni:)
UsuńChciałam się spytać jakiego serka można użyć do masy oprócz mascarpone(nie zrobiłam jej bo nie było po co) ?
Oczywiście, że się nie gniewam ale tym bardziej mi przykro, że Twój synek był rozczarowany:(
UsuńJa nie używam mascarpone tylko zwykłego twarogu, który potem miksuję blenderem. Pozdrawiam:)