Strony

31 paź 2012

Diabelskie babeczki (Devil's cupcakes)


Dzisiaj diabelsko czekoladowe 
babeczki z racji święta, które
jest obchodzone najhuczniej w
Stanach Zjednoczonych, Kanadzie,
Irlandii i Wielkiej Brytanii.
W Polsce  pojawiło się w latach 90
i jego popularność wzrasta *z
czego nie wszyscy się cieszą:)
Przepis z BBC Good Food.

Składniki na 14-16 szt.:
50g gorzkiego kakao
 2 duże jajka w temp. pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
175g mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
200g cukru
175g miękkiego masła

Składniki 
na krem:
4 łyżki miękkiego masła
200g miękkiego serka mielonego
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Kakao rozpuścić w 175ml wrzątku.
Zostawić aż ostygnie do temp. pokojowej.
Do ostudzonego dodać jajka i ekstrakt.
W misce zmieszać mąkę, sodę, sól i cukier.
Następnie wlać 1/2 mikstury z kakao 
i dodać miękkie masło.
Ucierać ok. 1 minuty i dodać resztę mikstury.
Utrzeć na gładką masę.
Masą wypełnić foremki i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut.
Na krem utrzeć wszystkie składniki.
Gdy babeczki wystygną udekorować
je kremem serowo-maślanym.


*zródło: Wikipedia

7 komentarzy:

  1. Lubię takie proste przepisy - szybko, a świetnie to wygląda :).. Ale babeczki ładnie rosną czy tak średnio? Różnie to bywa, a ja wciąż szukam przepisu idealnego na babeczki kakaowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No kochana ...teraz to zaszalalas na maxa!!!wygladaja uroczo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki dokładnie jest to serek (jak się nazywa) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam normalnego 3-krotnie mielonego twarogu.

      Usuń