Strony

17 paź 2012

Jesienna tarta z warzywami


Zostajemy w tematyce jesiennej:)
Chcę Wam zaproponować tartę
z jesiennymi warzywami w roli głównej.
Na chrupiącym serowym spodzie
(u mnie spód z 1/2 porcji ciasta).
Tarta wg. przepisu Andrzeja Polana
z moimi niewielkimi zmianami.

Składniki na ciasto:
 400g mąki
  200g masła
4 żółtka
100g tartego żółtego sera
sól

Składniki na farsz:
1 cukinia
2 czerwone papryki
2 cebule
ser żółty do posypania
natka pietruszki

Składniki na ciasto szybko zagnieść.
Zawinąć w folię i schłodzić
 w lodówce. (ok.30 minut)
W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę
Wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.
Dodać pokrojoną w paski paprykę
i znów chwilkę smażyć.
Dodać pokrojoną w plasterki cuknię.
Smażyć aż wszystkie warzywa zmiękną
(a woda z cukinii odparuje).
Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim
 dno posmarowanej wcześniej blaszki do tart.
Wstawić do piekarnika na 200 stopni 
i upiec na złoty kolor (u mnie ok. 15 minut).
Włożyć wcześniej przygotowane warzywa,
posypać je serem i zapiec ok. 5-10 minut.

 

9 komentarzy:

  1. jak pięknie kolorowo wygląda ! i ile witamin :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tarty warzywne. Ostatnio często robię :) Twoja jest piękna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowita "tartowa tęcza" - aż chce się na nia patrzeć, sięgnąć rękami i dotknąć... pozdrawiam - na pewno będę tu zaglądać, bo warto!!!!

    OdpowiedzUsuń