Zostajemy w tematyce jesiennej:)
Chcę Wam zaproponować tartę
z jesiennymi warzywami w roli głównej.
Na chrupiącym serowym spodzie
(u mnie spód z 1/2 porcji ciasta).
Tarta wg. przepisu Andrzeja Polana
z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki na ciasto:
400g mąki
200g masła
4 żółtka
100g tartego żółtego sera
200g masła
4 żółtka
100g tartego żółtego sera
sól
Składniki na farsz:
1 cukinia
2 czerwone papryki
2 cebule
ser żółty do posypania
natka pietruszki
Składniki na ciasto szybko zagnieść.
Zawinąć w folię i schłodzić
w lodówce. (ok.30 minut)
W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę
Wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.
Dodać pokrojoną w paski paprykę
i znów chwilkę smażyć.
Dodać pokrojoną w plasterki cuknię.
Smażyć aż wszystkie warzywa zmiękną
(a woda z cukinii odparuje).
Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim
dno posmarowanej wcześniej blaszki do tart.
Wstawić do piekarnika na 200 stopni
i upiec na złoty kolor (u mnie ok. 15 minut).
Włożyć wcześniej przygotowane warzywa,
posypać je serem i zapiec ok. 5-10 minut.
Jak zwykle rewelka:)
OdpowiedzUsuńJak zwykle dziękuję:)
UsuńPiękna i apetycznie kolorowa.
OdpowiedzUsuńjak pięknie kolorowo wygląda ! i ile witamin :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty warzywne. Ostatnio często robię :) Twoja jest piękna.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kolorowe obiady :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie)
OdpowiedzUsuńNiesamowita "tartowa tęcza" - aż chce się na nia patrzeć, sięgnąć rękami i dotknąć... pozdrawiam - na pewno będę tu zaglądać, bo warto!!!!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam:)
Usuń