Mała wariacja na temat
makaronu z warzywami z
dodatkiem chrupiącego boczku.
Na obiad lub ciepłą kolację:)
Składniki
dla 2-3 osób:
ok.1/2 szklanki surowego makaronu
(kształt dowolny)
4 plasterki boczku
1 młoda cukinia
1 marchewka
kawałek pora (ok. 10cm)
1 ząbek czosnku
2 średnie pomidory
sól, pieprz
bazylia
Makaron ugotować al dente.
Odcedzić zachowując wodę.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy.
Wrzucić pokrojony w kosteczkę boczek
i smażyć aż będzie chrupiący.
Zdjąć z patelni i na pozostały ze smażenia
tłuszcz wrzucić pokrojonego w krążki pora oraz
startą na tarce o grubych
oczkach cukinię i marchewkę.
Smażyć kilka minut aż odparuje z cukinii woda.
Dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory
oraz przeciśnięty czosnek.
Smażyć kilka minut i wlać ok.5 łyżek
wody z odcedzonego makaronu.
Dodać makaron i smażyć jeszcze ok 2-3 minuty.
Doprawić do smaku i posypać boczkiem.
dla 2-3 osób:
ok.1/2 szklanki surowego makaronu
(kształt dowolny)
4 plasterki boczku
1 młoda cukinia
1 marchewka
kawałek pora (ok. 10cm)
1 ząbek czosnku
2 średnie pomidory
sól, pieprz
bazylia
Makaron ugotować al dente.
Odcedzić zachowując wodę.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy.
Wrzucić pokrojony w kosteczkę boczek
i smażyć aż będzie chrupiący.
Zdjąć z patelni i na pozostały ze smażenia
tłuszcz wrzucić pokrojonego w krążki pora oraz
startą na tarce o grubych
oczkach cukinię i marchewkę.
Smażyć kilka minut aż odparuje z cukinii woda.
Dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory
oraz przeciśnięty czosnek.
Smażyć kilka minut i wlać ok.5 łyżek
wody z odcedzonego makaronu.
Dodać makaron i smażyć jeszcze ok 2-3 minuty.
Doprawić do smaku i posypać boczkiem.
Pycha! I jakie proste w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie organizowanym na moim blogu! http://www.escapadegourmande.blogspot.fr/2012/10/konkurs-z-marsylskiepl.html
Ja dzis na obiad mialam tez warzywa przygotowane w podobny sposob...;)pycha:)
OdpowiedzUsuń