Strony

16 paź 2012

Makaron z warzywami i boczkiem


Mała wariacja na temat
makaronu z warzywami z
dodatkiem chrupiącego boczku.
Na obiad lub ciepłą kolację:)

Składniki 
dla 2-3 osób:
ok.1/2 szklanki surowego  makaronu
(kształt dowolny)
4 plasterki boczku
1 młoda cukinia
1 marchewka
kawałek pora (ok. 10cm)
1 ząbek czosnku
2 średnie pomidory
sól, pieprz
bazylia

Makaron ugotować al dente.
Odcedzić zachowując wodę.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy.
Wrzucić pokrojony w kosteczkę boczek
i smażyć aż będzie chrupiący.
Zdjąć z patelni i na pozostały ze smażenia
tłuszcz wrzucić pokrojonego w krążki pora oraz
startą na tarce o grubych
oczkach cukinię i marchewkę.
Smażyć kilka minut aż odparuje z cukinii woda.
Dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory
oraz przeciśnięty czosnek.
Smażyć kilka minut i wlać ok.5 łyżek
wody z odcedzonego makaronu.
Dodać makaron i smażyć jeszcze ok 2-3 minuty.
Doprawić do smaku i posypać boczkiem.
 

2 komentarze:

  1. Pycha! I jakie proste w przygotowaniu :)

    Zapraszam do udziału w konkursie organizowanym na moim blogu! http://www.escapadegourmande.blogspot.fr/2012/10/konkurs-z-marsylskiepl.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dzis na obiad mialam tez warzywa przygotowane w podobny sposob...;)pycha:)

    OdpowiedzUsuń