Strony

4 paź 2012

Strucla drożdżowa z jabłkiem


U mnie jabłek nigdy dosyć
i oczywiście ciast 
drożdżowych nigdy dosyć:))
Dlatego dzisiaj jedno i drugie razem:)

Składniki
 na jedną struclę:
2 szklanki mąki (+do podsypywania)
20g świeżych drożdży
1 jajko+1 do posmarowania wierzchu
1/2 szklanki mleka
60g cukru
50g masła

1 szklanka musu z jabłek
(może też być dżem lub powidła)

Całą mąkę przesiać.
Do miski wlać letnie mleko,
dodać 1 łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże.
Mieszać aż drożdże się rozpuszczą.
Dodać 2-3 łyżki mąki, przykryć 
i odstawić do wyrośnięcia na ok.15 minut.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego
resztę mąki, cukru i jajko.
Wymieszać i dodać rozpuszczone letnie masło. 
Przełożyć na posypaną mąką stolnicę
i zagniatać aż ciasto będzie gładkie 
(jeśli wyjdzie zbyt rzadkie dodać trochę mąki).
Ponownie zostawić  do wyrośnięcia
aż podwoi swoją objętość (czyli ok. 30 minut).
Po tym czasie ciasto przenieść na stolnicę
i rozwałkować na prostokąt (wym. ok. 35x40cm).


Podzielić go na dwie części (jak na fot.1)
Każą posmarować musem jabłkowym
zachowując czyste boki.
Następnie zwinąć w roladę czyli
powstaną nam dwie małe rolady.
Potem rolady zwinąć (spleść) ze sobą.
Wyłożyć na blaszkę i zostawić na 10 minut.
Posmarować jajkiem i piec w nagrzanym
wcześniej do 180 stopni piekarniku ok.20-30 minut.

9 komentarzy: