Kolejna propozycja na Halloween:)
Babeczki z dodatkiem zielonej
japońskiej herbaty w proszku, która
pięknie barwi na zielono.
Ale nie martwcie się nie jest
zbyt wyczuwalna w babeczkach:)
Przepis z tej strony (krem zmieniony)
a dekoracje z tej.
Składniki na 16 sztuk:
1,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki zielonej herbaty Matcha
(ja dałam troszkę mniej:)
(ja dałam troszkę mniej:)
1 szklanka mleka
2 duże jajka
120g miękkiego masła
skórka z 1/2 cytryny
Składniki na krem:
ok. 30 dag śmietany kremówki
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka zielonej herbaty Matcha
Na pajęczynki lukier królewski
z 1/4 porcji
W misce zmieszać mąkę, sól, cukier,
proszek do pieczenia i herbatę.
W drugiej misce utrzeć mikserem
resztę składników czyli masło,
jajka, mleko i skórkę z cytryny.
Mikser włączyć na mniejsze obroty
i wsypać suche składniki.
Utrzeć do połączenia skłądników
(niezbyt długo).
Do wcześniej przygotowanych foremek
na muffinki włożyć ciasto do 2/3 wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180
stopni przez około 15-20 minut.
Zostawić do ostudzenia.
Na krem śmietanę ubić z cukrem
i śmietan fixem, dodać herbatę.
Udekorować babeczki.
Lukier królewski przygotować wg.
instrukcji i na papierze do pieczenia
rysować pajęczyny (dokładna
instrukcja tutaj).
Zostawić- najlepiej na całą noc-
żeby dobrze zastygły.
Ostrożnie zdjąć z papieru i udekorować
babeczki (najlepiej przed samym podaniem).
Bardzo mi sie podobają te pajęczyny :) super pomysł
OdpowiedzUsuńPajęczyny fenomenalne to jedno ale drugie to dwoja aktywnosć. Jesteś blogerką z największą średnią wpisów jaką znam!!! Robisz wrażenie..Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńYour spider webs turned out perfect :)
OdpowiedzUsuńi am so glad you made them and my tutorial was helpful! i will share this on facebook so others can see too :)