Strony

13 cze 2013

Ciasto drożdżowe z truskawkami i migdałami


Chyba najbardziej ze wszystkich ciast lubię właśnie ciasta
 drożdżowe.Mogą być z owocami, serem lub budyniem.
Lubię właściwie każde ale tez truskawkami chyba wygrywają:)
Przepis autorstwa Pawła Małeckiego,który znalazłam 
w książeczce  kuchni Lidla. Natomiast zmieniłam sposób
 wykonania na swój własny.

Składniki:
500g mąki
30g świeżych drożdży
150 ml mleka
80-100g cukru
100g masła
2 jajka +1 do posmarowania
szczypta soli

ok. 800g truskawek
ok. 100g płatków migdałowych

Składniki na kruszonkę:
100g masła
100g cukru
180-200g mąki pszennej

Całą mąkę przesiać. Zrobić rozczyn: letnie mleko wlać do miski,
dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i dodać tyle mąki
 żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
aż wyrośnie co trwa ok. 20 minut. Po tym czasie dodać resztę
mąki, cukru,sól, jajka i rozpuszczone letnie masło.
Zagnieść ciasto (ja utarłam hakami miksera).
Przykryć i odstawić aż podwoi objętość.
Gdy tak się stanie ciasto wyłożyć do dużej
blaszki do pieczenia (ok. 25x40 lub większej),
posmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć
wcześniej przygotowane truskawki.
Posypać je kruszonką przygotowaną z
podanych składników i płatkami migdałowymi.
Odstawić na ok. 20 minut żeby podrosło.
Piec w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut.


7 komentarzy:

  1. Zgłodniałam, piękne to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. takie najprostesze zawsze najpyszniejsze pozdrawiam ciepluteńko

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe! muszę zrobić jutro drożdżowe z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda znakomicie !! muszę spróbować koniecznie !!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

  5. wielkość tkwi w prostocie - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń