Podobno Polacy jedzą zbyt mało ryb. Ja z pewnością bo
przyznam się,że specjalnie za rybami nie przepadam.
przyznam się,że specjalnie za rybami nie przepadam.
Skuszę się jednak jeśli jest dobrze zrobiona na przykład
taj jak ta.Przepis pochodzi z"Twój przepis na zdrowie".
taj jak ta.Przepis pochodzi z"Twój przepis na zdrowie".
Składniki dla 4 osób:
80 dag filetów z białej ryby
oliwa
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki bulionu warzywnego lub drobiowego
świeża kolendra
Składniki na panierkę:
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki chilli w proszku
troszkę soli
3-4 łyżki mąki pszennej
W misce zmieszać wszystkie składniki na panierkę.
Obtoczyć w niej wcześniej przygotowane kawałki ryby.
Na patelni rozgrzać oliwę.Smażyć rybę na złoty kolor.
Dodać przeciśnięty czosnek oraz sok z cytryny i bulion.
Doprowadzić sos do wrzenia i smażyć rybę
jeszcze ok. 2 minuty uważając żeby nie przywarła.
Danie podawać z kuskusem i kolendrą.
A ja akurat jem duzo ryb. Po smazone siegam rzadko, ale rybka w takiej smakowitej panierce bym nie pogardzila :)
OdpowiedzUsuń