Strony

18 cze 2013

Ryba po marokańsku


Podobno Polacy jedzą zbyt mało ryb. Ja z pewnością bo
 przyznam  się,że specjalnie za rybami nie przepadam.
Skuszę się jednak jeśli jest dobrze zrobiona na przykład
 taj jak ta.Przepis pochodzi z"Twój przepis na zdrowie".

Składniki dla 4 osób:
80 dag filetów z białej ryby
oliwa
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki bulionu warzywnego lub drobiowego
świeża kolendra

Składniki na panierkę:
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki chilli w proszku
troszkę soli
3-4 łyżki mąki pszennej 

W misce zmieszać wszystkie składniki na panierkę.
Obtoczyć w niej wcześniej przygotowane kawałki ryby.
Na patelni rozgrzać oliwę.Smażyć rybę na złoty kolor.
Dodać przeciśnięty czosnek oraz sok z cytryny i bulion.
Doprowadzić sos do wrzenia i smażyć rybę
jeszcze ok. 2 minuty uważając żeby nie przywarła.
Danie podawać z kuskusem i kolendrą.

1 komentarz:

  1. A ja akurat jem duzo ryb. Po smazone siegam rzadko, ale rybka w takiej smakowitej panierce bym nie pogardzila :)

    OdpowiedzUsuń