Strony

26 cze 2013

Tagine z kurczakiem i daktylami


Kolejne danie z kuchni marokańskiej,która ostatnio coraz częściej
gości w mojej kuchni.Niestety nie posiadam specjalnego
naczynia tagine ale z tego co się zdążyłam dowiedzieć i tak bym nie
mogła z niego skorzystać. Dysponuję tylko płytą elektryczną
a naczynie można używać wyłącznie na gazowych.

Składniki:
400-500g piersi z kurczaka
1 puszka pomidorów (400g)
1 puszka ciecierzycy (200g)
100 g daktyli
2 łyżki miodu
świeża kolendra
50g płatków migdałowych
(u mnie bez)
sól

Składniki  na marynatę:
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 łyżka oliwy

Wszystkie składniki marynaty wymieszać
w misce, dodać pokrojonego na kawałki kurczaka.
Całość dokładnie wymieszać i marynować
w lodówce około 30 minut.Do naczynia tagine lub rondla o
 grubym dnie włożyć przetarte przez sitko pomidory, 
odsączoną ciecierzycę oraz pokrojone na
plasterki daktyle.Dodać miód, 1/2 szklanki wody i sól.
Ustawić naczynie na ogniu i doprowadzić
do wrzenia . Gotować 10 minut aż potrawa zgęstnieje.
Z marynaty wyjąć kurczaka i dodać do naczynia,
zmniejszyć ogień i gotować kolejne 10 minut
aż mięso będzie miękkie.Na końcu dodać liście kolendry.
Danie podawać z kuskusem posypane
 uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.


* Przepis pochodzi z "Twój przepis na zdrowie"

4 komentarze: