Świetne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu bułeczki
z serem i suszonymi pomidorami.Takimi nie pogardziłaby
nawet brytyjska królowa:)
Składniki na 8 sztuk:
30dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli (można dać mniej)
1 łyżeczka suszonego tymianku
10dag masła
10dag żółtego sera
3/4 szklaki kwaśnej śmietany
6 suszonych pomidorów w oleju
1 jajko
W misce wymieszać mąkę z proszkiem,
solą i tymiankiem.Dodać zimne masło i całość posiekać nożem.
Następnie dodać starty na tarce żółty ser i pokrojone suszone
pomidory oraz śmietanę.Ciasto zagnieść, wyjąć na stolnicę i za pomocą
pomidory oraz śmietanę.Ciasto zagnieść, wyjąć na stolnicę i za pomocą
rąk utworzyć
gruby placek.
Ostrym nożem pociąć go na 8 -em trójkątów.
Jak to się robi dokładnie pokazałam w przepisie na scones dyniowe.
Trójkąty wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować
rozmąconym jajkiem.Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni
przez około 30 minut.
*Zmodyfikowany przepis pochodzi z gazety "Poradnik domowy"Nr.6
wygląda pysznie:d świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńJa na pewno bym nie pogardzila!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wytrawne wypieki, no i suszone pomidory... Palce lizać ;)
OdpowiedzUsuńmmmm pychota pozdrawiam ciepluteńko
OdpowiedzUsuń