Strony

6 cze 2013

Kurczak zapiekany ze szparagami


Sezon na szparagi w pełni dlatego postanowiłam i ja coś z nich
 przygotować.Zrobiłam bardzo prostą zapiekankę z 
kurczakiem i szparagami w sosie pomidorowym.
Były dokładki:)))

Składniki dla 4-5 osób:
500-600g piersi z kurczaka
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
400-500 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka octu z czerwonego wina
1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500g)
sól, pieprz kajeński

Na patelnię wlać troszkę oleju.Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz
posiekany czosnek. Zeszklić.Wlać przecier pomidorowy, ocet, pół
szklanki wody oraz dodać przyprawy. Zagotować i dodać pokrojone
 w kostkę mięso.Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego
i piec w zakrytym naczyniu przez 35 minut w 180 stopniach.
Wyjąć z piekarnika i dodać pokrojone szparagi.
Szparagi wcześniej należy obrać i usunąć
zdrewniałe końcówki.Zapiekać jeszcze przez 5 minut.
Podawać z ryżem lub makaronem.

1 komentarz: