Ciąg dalszy ciast z truskawkami.Tym razem na kruchym cieście
z płatkami owsianymi i kruszonką.Truskawki komponują się w nim
znakomicie więc zapraszam mimoupału do piekarników bo warto:)
Przepis ze strony Baked by Rachel.
Składniki na ciasto i kruszonkę:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki płatków owsianych grubych
(np. górskich nie błyskawicznych)
1/2 szklanki zimnego masła
1 białko jajka
Składniki na nadzienie:
2 szklanki pokrojonych truskawek (ok.30 dag)
1/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
W misce posiekać wszystkie składniki na ciasto.
Ma powstać kruszonka. Odłożyć ok. 3/4 szklanki ciasta a resztę wysypać
do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Uklepać rękami.
Blaszka 20x20 ale ja miałam troszkę większą i też wyszło ok.
Blaszka 20x20 ale ja miałam troszkę większą i też wyszło ok.
Truskawki zmieszać z cukrem i mąką.Mieszać aż cukier troszkę się rozpuści.
Nadzienie wyłożyć na przygotowany spód.
Całość posypać kruszonką.Piec w piekarniku nagrzanym do
180-190 stopni przez ok. 45 minut lub do czasu aż kruszonka będzie
miała złoty kolor.Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.
miała złoty kolor.Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.
Następnie pokroić na kwadraty (wychodzi 9).
Ciasto można przechowywać kilka dni wmetalowej puszce.
Brzmi smakowicie...chyba zagości na niedzielnym stole:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńCiast z truskawkami nigdy dość :)
OdpowiedzUsuńSTRASZNIE smacznie to wygląda, idealne do zabrania na wynos ;) sciskam mocno. zapraszam oo mnie coprawda dopiero startuje ale może cos dla siebie znajdziesz;)
OdpowiedzUsuńwiem jakie ciacho zrobię w sobotę :) pysznie czerwone :)
OdpowiedzUsuńpysznie i zdrowo i z truskawkami! najlepiej! ;)
OdpowiedzUsuńrewelacja:) wygląda przepysznie i na pewno też tak smakowało to ciasto:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam :) jest pyszne! dzięki :)
OdpowiedzUsuńStrasznie się cieszę:)
Usuńojejcu teraz bym z chęcią zjadła !!
OdpowiedzUsuń