Pewnie często w różnych
-przeważnie amerykańskich-przepisach
widzieliście w składnikach ciast
lub deserów właśnie taki ekstrakt.
Zrobić jest go bardzo prosto
Zrobić jest go bardzo prosto
a do słodkości jest niezastąpiony.
Przepis z tej strony.
Składniki:
3 laski wanilli
1 szklanka wódki
Każdą laskę przeciąć wzdłuż
ale nie przecinać do końca.
Włożyć do butelki lub słoika
i zalać wódką tak, żeby przykryć
całe laski (można je przeciąć).
Zostawić butelkę w ciemnym
miejscu na dwa miesiące (wstrząsając
butelką od czasu do czasu).
Po tym czasie jest już gotowy chociaż
ja używałam go już po miesiącu:)
Kiedy ekstrakt nam się trochę
zużyje wystarczy, że będziemy
uzupełniać go wódką (można też
dorzucić dodatkową laskę).
W ten sposób będzie nam służył
przez bardzo długi czas:)
to mnie zaskoczyłaś:) zawsze myślałam, że trzeba go kupić, ewentualnie zrobić w jakiś skomplikowany sposób.....a tu proszę ;))
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Versatile Blogger Award - pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńha i ja jestem mile zaskoczona prostotą wykonania!!! no i żadnych konserwantów :)
OdpowiedzUsuńświetne jest to co wyczarowałaś!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuń