Strony

27 wrz 2012

Indyk z patelni


Nie miałam pomysłu jak nazwać 
to danie więc jest jaka jest:)
A danie to nie tylko indyk ale
też warzywa i owoce.
Lekko, zdrowo i kolorowo:)

Składniki dla 3-4 osób:
60 dag piersi z indyka
1 cebula
1 marchewka
4 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
zioła prowansalskie
świeży rozmaryn
świeża bazylia
1 jabłko
1 papryka (kolor obojętny)
1/2 puszki ananasa

Mięso pokroić w większą kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę
w krążki i wrzucić do miski.
Dodać olej, ocet, zioła i dokładnie wymieszać.
Włożyć pokrojone mięso i wstawić do
lodówki na około 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Dodać samo mięso z marynaty i smażyć
aż lekko zbrązowieje, dodać wtedy resztę marynaty.
Podlać niewielką ilością wody, 
przykryć i dusić ok. 10 minut. 
Dodać pokrojoną paprykę i dusić dalej.
Po ok. 10 minutach  dodać pokrojone 
w kostkę jabłko i ananasy.
Dusić jeszcze 5-10 minut. 
Doprawić do smaku i posypać świeżymi ziołami.

1 komentarz: