Dzisiejszy przepis to moja
własna wersja, którą stworzyłam
na podstawie dwóch przepisów.
Jeden autorstwa Jamiego Olivera
na kurczaka w mleku a drugi
to schab w mleku z
"Kuchennych rewolucji".
Muszę przyznać, że wyszło
niespodziewanie dobre:)))
Składniki dla 2 osób:
1 pierś z kurczaka (podwójna)
1 szklanka mleka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz
szałwia suszona
Mięso umyć i przeciąć na dwie części.
Doprawić solą i szałwią.
Na patelni rozgrzać masło z oliwą.
Włożyć kurczaka i smażyć na złoty kolor.
Następnie wlać mleko, dodać ząbki czosnku
(w całości), przykryć naczynie i dusić
całość około 15-20 minut na małym ogniu.
Po tym czasie mięso wyjąć i przykryć
folią aluminiową żeby nie ostygło.
Zwiększyć płomień i podgrzewać
resztkę mleka aż zgęstnieje i utworzy
się sos (zajmuje to ok. 5 minut).
Doprawić do smaku jeśli potrzeba.
Mięso podawać z mlecznym sosem.
no jeszcze tak podanego kurczaka nie jadłam:) chętnie spróbuję z tym mlekiem....na zdjęciu prezentuje się apetycznie:)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować bo moj mąż nie jada nic z mięsa prócz fileta z kurczaka a mi już sie pomysły wyczerpały...
OdpowiedzUsuńPyszne :D
OdpowiedzUsuń