Strony

6 wrz 2012

Kurczak duszony w mleku


Dzisiejszy przepis to moja
własna wersja, którą stworzyłam
na podstawie dwóch przepisów.
Jeden autorstwa Jamiego Olivera
na kurczaka w mleku a drugi
 to schab w mleku
"Kuchennych rewolucji".
Muszę przyznać, że wyszło
niespodziewanie dobre:)))

Składniki dla 2 osób:
1 pierś z kurczaka (podwójna)
1 szklanka mleka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz
szałwia suszona

Mięso umyć i przeciąć na dwie części.
Doprawić solą i szałwią.
Na patelni rozgrzać masło z oliwą.
Włożyć kurczaka i smażyć na złoty kolor.
Następnie wlać mleko, dodać ząbki czosnku
(w całości), przykryć naczynie i dusić
całość około 15-20 minut na małym ogniu.


Po tym czasie mięso wyjąć i przykryć
folią aluminiową żeby nie ostygło.
Zwiększyć płomień i podgrzewać 
resztkę mleka aż zgęstnieje i utworzy
się sos (zajmuje to ok. 5 minut).
Doprawić do smaku jeśli potrzeba.
Mięso podawać z mlecznym sosem.

3 komentarze:

  1. no jeszcze tak podanego kurczaka nie jadłam:) chętnie spróbuję z tym mlekiem....na zdjęciu prezentuje się apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę wypróbować bo moj mąż nie jada nic z mięsa prócz fileta z kurczaka a mi już sie pomysły wyczerpały...

    OdpowiedzUsuń