Strony

19 lut 2012

Schab duszony w mleku

 
Pierwszy raz o tym przepisie usłyszałam
w programie "Kuchenne rewolucje"
i bardzo mnie zaciekawił.
Postanowiłam go poszukać w necie
i znalazłam na tej stronie.
Robiłam już dwukrotnie i na prawdę
bardzo nam smakował:)

Składniki*:
1,5 kg schabu bez kości
1L mleka
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
rozmaryn-można dać
też inne zioła
kilka gozdzików (ja nie daję)
gałka muszkatołowa
4 ząbki czosnku
sól, pieprz

Na patelni rozpuścić masło z olejem.
Wrzucić schab (ja go wcześniej troszkę
przyprawiam solą i pieprzem) i obsmażyć
go z każdej strony na złoty kolor.
Do garnka o grubym dnie wlać mleko.
Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
oraz resztę przypraw.
Mleko zagotować i włożyć do niego schab.
Dusić pod przykryciem ok.1,5-2 godziny.**
Gdy mięso będzie już miękkie wyjąć je
i zabezpieczyć przed wystygnięciem.


Pozostałe w garnku mleko gotować do czasu
aż zgęstnieje (u mnie zabrało to ok. 20 minut).
Gotowy sos doprawić do smaku.
Gdyby sos wyszedł za gęsty można dolać
troszkę wody a gdy zdarzą się grudki należy
sos przecedzić przez sitko.
Schab podawać polany sosem.

*ja dla naszej trójki robię
z ok. 70dag schabu i 1/2 l mleka

** schab można też przygotować
w szybkowarze i dusić ok. 1h.

9 komentarzy:

  1. przez to mleko mięso jest zdecydowanie delikatniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja wczoraj mialam kawal schabu na obiad i tak zastanawialam sie co z nim zrobic...wygraly kotlety;)ale nie znalam jeszcze Twojego przepisu.Narobilas mi tez smaka na te kluchy slaskie ze zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje dziecko mnie ciągle męczy o te kluski śląskie więc jestem zmuszona mu je od czasu do czasu zrobić:))

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja to właśnie gotuję i coś mi te mleko dziwne się zrobiło, zaraz na początku duszenia zrobiły się jakieś grudy i bardziej to wygląda na wodę z grudami, a nie mleko :(
    Teraz gotuję po wyjęciu mięsa i nic nie gęstnieje. Nie wiem co było nie tak. Mleko było świeże...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doprawdy nie wiem co poszło nie tak. Mleko gęstnieje na sos dość długo i potrzeba trochę cierpliwości:)

      Usuń
  5. jak mleko nie chce zgestniec to sprubojcie podobnie jak w beszamelu ćwiartke masla razgrzac dodac 2 lyzki maki zasmazyc na zloty kolor i dodac do mleka 5 min i zgestnieje i bedzie pyszne ewentualnie dopieprzyc i troszke galki muszkatolowej dodac.

    OdpowiedzUsuń
  6. szukałam pomysłu na schab i wczoraj tutaj dotarłam. Mięsko już się dusi :)) Pamiętam, że przygoda z kurczakiem i mlekiem była bardzo udana, więc liczę, że i tym razem się uda :))

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy dałoby się zrobić taki schab, ale w postaci kotletów od razu? Tzn mam kupiony już pokrojony, ale bardzo mnie ten przepis kusi i sie zastanawiam czy da radę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można tylko trzeba by było skrócić czas gotowania mięsa.

      Usuń