Dzisiaj Walentynki dlatego życzę
Wam wiele miłości ale
nie tylko w ten dzień:)
Składniki na ok. 40 szt:
150g masła roślinnego
1 cukier waniliowy
100g cukru
250g mąki pszennej
120g mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka (125ml)
aromat cytrynowy
lub otarta skórka z 1 cytryny
Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrami.
Dodać aromat cytrynowy lub skórkę.
Zmieszać oba rodzaje mąki.
Dodawać do masy na zmianę
z mlekiem, ciągle ucierając.
Masę przełożyć do szprycy z końcówką
o kształcie dużej gwiazdki.
Wyciskać różne kształty na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia -u mnie z racji
Walentynek serduszka:)
Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
Dodać aromat cytrynowy lub skórkę.
Zmieszać oba rodzaje mąki.
Dodawać do masy na zmianę
z mlekiem, ciągle ucierając.
Masę przełożyć do szprycy z końcówką
o kształcie dużej gwiazdki.
Wyciskać różne kształty na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia -u mnie z racji
Walentynek serduszka:)
Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
*jeśli zabraknie Wam cierpliwości
do wyciskania bo niestety
wymaga to troszkę siły:)
to z ciasta można też lepić
małe kulki i lekko je spłaszczyć.
a mnie zachwyca filiżanka z sercem na wierzchu..:-)
OdpowiedzUsuńZ kawą wręcz idealne połączenie.
OdpowiedzUsuń