Babeczki cytrynowe z białą
lukrową czapeczką:)
Idealne do popołudniowej kawy.
Przepis z tej strony-troszkę
zmodyfikowany:))
Składniki na 10-12szt:
125g miękkiego masła
125g cukru (w oryginale caster)
skórka starta z 1/2 dużej cytryny
2 spore jajka
150g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na lukier:
ok.1 szklanka cukru pudru
2 łyżki wrzącego mleka
kilka kropli aromatu cytrynowego
Miękkie masło utrzeć z cukrem.
Dodać startą skórkę z cytryny
a następnie po jednym jajku.
Mąkę przesiać z proszkiem.
Dodawać po trochu do ucieranej masy.
Ciasto nakładać do foremek na muffinki
i piec ok. 10-15 minut w 180 stopniach.
Gdy ostygną polać lukrem
utartym z podanych składników.
125g cukru (w oryginale caster)
skórka starta z 1/2 dużej cytryny
2 spore jajka
150g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na lukier:
ok.1 szklanka cukru pudru
2 łyżki wrzącego mleka
kilka kropli aromatu cytrynowego
Miękkie masło utrzeć z cukrem.
Dodać startą skórkę z cytryny
a następnie po jednym jajku.
Mąkę przesiać z proszkiem.
Dodawać po trochu do ucieranej masy.
Ciasto nakładać do foremek na muffinki
i piec ok. 10-15 minut w 180 stopniach.
Gdy ostygną polać lukrem
utartym z podanych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz