Przyznam się Wam, że spaghetti z sosem
carbonara to jedno z moich ulubionych dań.
Baaardzo szybkie i baaardzo smaczne:)
Przepis pochodzi z programu
"Godzina na poddaszu" z TTV
z moimi modyfikacjami:))
Składniki
na 3-4 osoby:
1/2 kg wędzonego boczku
ok. 1/2 kg cebuli
2 żółtka
200ml śmietanki 30%
sól, pieprz
opakowanie makaronu spaghetti
(ja dałam 3/4 opakowania)
Makaron ugotować w osolonej wodzie
z dodatkiem łyżki oliwy. Odsączyć.
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelnię wrzucić boczek i usmażyć
aż będzie chrupiący, dodać cebulę
i smażyć tylko do czasu aż będzie zeszklona.
Żółtka wymieszać z śmietanką.
Wlać na patelnię z boczkiem i cebula
i szybko wymieszać aż sos się zetnie.
Doprawić do smaku.
Polać makaron i podawać od razu.
Ja dodaje jeszcze czosnek prezciśnięty przezpaske i posiekaną pietruszkę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kochana Twój blog, ale mam nadzieję że to pół kg boczku i cebuli to jakiś żart
OdpowiedzUsuńKochana Malwinno a czemu uważasz, że to żart? To prawda:)))
OdpowiedzUsuńTen przepis również wypróbowałam :) Smakowało nawet teściowej;)
OdpowiedzUsuń