Strony

21 lut 2012

Naleśniki z kurczakiem


Dzisiaj naleśniki z nadzieniem
drobiowo-grzybowo-warzywnym
a przepis
nieco zmodyfikowany
pochodzi
z książki Rosemary Wadey
"50 przepisów na kurczaki"

Składniki
dla ok. 4 osób:

8 usmażonych naleśników-
myślę, że większość umie je
wykonać więc nie
wstawiam przepisu.
0k. 50 g startego żółtego sera

Składniki
na nadzienie:

1 mała pierś z kurczaka
1-2 ząbki czosnku
150g pieczarek
1 duża marchewka
1 mały por
200g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
sól, pieprz

Na patelnie wrzucić wcześniej przyprawione
i pokrojone w drobną kostkę mięso.
Smażyć na oleju ok. 5 minut.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
i chwilkę przesmażyć razem.
Dodać pokrojone w kostkę pieczarki,
pokrojone w cienkie talarki pory i startą
na tarce o dużych oczkach marchewkę.
Smażyć kilka minut następnie przykryć
i dusić razem ok. 10 minut.
4 łyżki jogurtu wymieszać z mąką.
Wlać na patelnię i zagotować.
Farsz doprawić do smaku.
Wcześniej usmażone naleśniki
nadziać przygotowanym farszem.
Zwinąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Polać resztą jogurtu naturalnego
i posypać startym serem.
Piec ok. 25 minut w 200 stopniach.

4 komentarze:

  1. Ależ jestem głodna, mmm, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujące połączenie :D muszą być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam naleśniki w każdej postaci, te muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne połączenie!
    Uwielbiam naleśniki i kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń