Strony

9 lut 2012

Ciastka francuskie z serduszkiem


Bardzo proste ciastka, które
zrobimy w kilka minut.
Dla zapominalskich:)))

Składniki na ok. 5szt.:
1 opakowanie ciasta francuskiego
( moje świeże 275g)
1 jajko
dżem, marmolada lub powidła
do wypełnienia

Jeśli mamy ciasto francuskie mrożone
to najpierw musimy je rozmrozić.
Następnie pociąć na jednakowej wielkości
prostokąty (jak wolicie mogą być kwadraty:)
W połowie wyciąć foremką serduszka.


Spodnią pełną część posmarować białkiem
i zlepić razem z tą z wyciętym sercem.
Wierzch posmarować żółtkiem.
Piec w 200 stopniach przez ok. 15 minut.
Po wyjęciu ostudzić i środek wypełnić dżemem.
Można posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. O! Idealne na tłusty czwartek i na walentynki za jednym razem, a w tym roku te święta wypadają prawie z dnia na dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają! Takie słodkie witraże! Świetny pomysł na walentynkowy upominek od serca.

    OdpowiedzUsuń