Strony

12 lut 2012

Drożdżowe serducha


Kolejna słodka propozycja na Walentynki.
Słodkie serducha ozdobione lukrem.
Myślę, że podbiją nie jedno serce:))

Składniki
na ok. 10 szt:

500g mąki
20g świeżych drożdży
250ml letniego mleka
100g cukru
2 jajka
90g miękkiego masła
szczypta soli

1 żółtko +1 łyżka mleka
do posmarowania wierzchu

Do miski wlać mleko, dodać pokruszone
drożdże i łyżeczkę cukru.
Mieszać aż drożdże się rozpuszczą.
Dodać tyle mąki żeby rozczyn
miał gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce na około 20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru,
szczyptę soli, jajka oraz masło.
Dokładnie wyrobić ciasto
(ja wyrobiłam hakami miksera).
Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce aż podwoi swoją objętość (ok. 30minut).
Z ciasta lepić podłużne wałki ok. 20cm długości (zdj.1),
każdy przeciąć w środku (zdj.2)
i uformować serce (zdj.3).


Odstawić żeby wyrosły na ok. 15-20 minut.
Posmarować żółtkiem zmieszanym z
jedną łyżką mleka i piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Gdy ostygną ozdobić lukrem.

5 komentarzy:

  1. Oj ..na pewno takie serducha podbiją niejedno serce...wyglądają pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dostać takie serce to musi być fajnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Duże piękne serca! Wyglądają przepięknie! Życzę Ci jak najwięcej takich pięknych serc w życiu!

    OdpowiedzUsuń