Strony

17 lut 2012

Surówka z czerwonej kapusty II


Dzisiaj chcę Wam
zaproponować
drugi sposób na
surówkę z czerwonej kapusty.

Troszkę podobna do pierwszej
ale według mnie jeszcze smaczniejsza:)

Składniki:
1 mała lub 1/2 główki czerwonej kapusty
2 jabłka
1 cebula

Składniki na sos:
5 łyżek oliwy
2 łyżki octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki cukru
sok z 1 pomarańczy
troszkę pieprzu

Kapustę poszatkować.
Zalać osolonym wrzątkiem
i gotować ok. 10 minut.
Jabłka zetrzeć na tarce,
cebulę pokroić w kosteczkę.
Kapustę odcedzić i trochę ostudzić.
Dodać jabłka i cebulę.
Składniki na sos połączyć.
Zalać surówkę i dokładnie wymieszać.

4 komentarze:

  1. To coś w sam raz dla mnie :) Uwielbiam takie surówki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tego mi brakowało, uwielbiam surówki z czerwonej kapusty :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam ją dziś jako dodatek do postnego obiadu:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam nadzieję, że po niej pojawią się przepisy na surówkę III, IV ... Ta jest prosta i ma genialny sos. Dodałam do niej posiekaną czerwoną cebulę.
    Z główki, którą uważałam za raczej małą wyszły mi dwie spore, obiadowe porcje surówki, więc puściłam wodze wyobraźni i druga porcję delikatnie skropiłam odrobiną ciemnego balsamico i posypałam mielonym kminkiem (wiem, że wiele osób go nie lubi, ale akurat w nas ma zaprzysięgłych zwolenników ;) ).
    Ilko, dzięki za superprzepis i inspirację. Cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń