Przyznam się, że po raz pierwszy
robiłam sama paprykę nadziewaną
mięsem (wcześniej zdarzyło
mi się jeść u znajomych).
Teraz żałuję, że zwlekałam z tym
aż tak długo:)
Składniki na 3 sztuki:
3 papryki (kolory obojętne)
Składniki na farsz:
250g mięsa mielonego (ja użyłam karkówki
ale myślę, że może być dowolne)
6-7 łyżek ugotowanego ryżu
1 marchewka
1 cebula
2 mniejsze pomidory
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
świeża bazylia
tymianek
sól,pierz
ok. 150 ml bulionu warzywnego
Na patelni rozgrzać troszkę oliwy.
Wrzucić pokrojoną drobno cebulę
i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zeszklić i dodać mielone mięso.
Smażyć 2-3 minuty.
Dodać koncentrat i startą na tarce
o dużych oczkach marchewkę.
Przykryć i dusić ok. 5-10 minut na małym ogniu.
Pod koniec dodać wszystkie przyprawy.
Zdjąć i dodać sparzone, obrane ze skórki,
pozbawione środków z pestkami pomidory
i ugotowany wcześniej ryż.
Papryki umyć, odciąć czapeczki
i wydrążyć środek czyli pestki:)
Nałożyć farsz i wstawić do naczynia żaroodpornego.
Podlać bulionem.
Piec ok. 30 minut w 200 stopniach.
Wygląda pysznie (zjadam oczami). Ja zamiast mięska wieprzowego najczęściej daję mielony kawałek indyka, ale od czasu do czasu wieprzowinka też nie zaszkodzi :)
OdpowiedzUsuńja robiłem ostatnio taką, też polecam
OdpowiedzUsuńhttp://pizza-marco.blogspot.com/2012/09/faszerowane-papryczki-peperoni-ripieni.html
Ulubione danie Mojej Mamy :) Moje wspomnienie dzieciństwa, bardzo często gościła na rodzinnym stole :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię! Pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń