Dzisiaj coś i dla dużych
i dla tych mniejszych.
Domowej roboty drożdżówki
z serem na drugie śniadanie:)
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
35g świeżych drożdży
2/3 szklanki mleka
70g cukru
2 jaja
70g masła lub margaryny
szczypta soli
35g świeżych drożdży
2/3 szklanki mleka
70g cukru
2 jaja
70g masła lub margaryny
szczypta soli
Składniki na masę serową:
250g twarogu (może być też ser zmielony)
30g masła
1 jajo (żółtko i białko oddzielnie)
100g cukru
1 łyżka proszku budyniowego
30g masła
1 jajo (żółtko i białko oddzielnie)
100g cukru
1 łyżka proszku budyniowego
(śmietankowego lub waniliowego)
1-2 żółtka do sklejania i smarowania wierzchu
1 brzoskwinia
Całą mąkę przesiać.
Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży
Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży
i mleka przygotować rozczyn.
Powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany.
Zostawić go pod przykryciem
Powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany.
Zostawić go pod przykryciem
w ciepłym miejscu na ok. 20 minut.
Po upływie tego czasu dodać do niego resztę mąki
Po upływie tego czasu dodać do niego resztę mąki
oraz ubite z cukrem i solą jaja.
Całość wymieszać.
Na końcu wlać roztopione
Na końcu wlać roztopione
i ostudzone do temp. pokojowej masło.
Zagnieść ciasto i znów zostawić pod przykryciem
Zagnieść ciasto i znów zostawić pod przykryciem
na ok. 30-40 minut (do podwojenia objętości).
W tym czasie zrobić masę serową
Miękkie masło utrzeć z serem.
Dodać żółtko, cukier i proszek budyniowy.
Na końcu wymieszać z ubitym na sztywno białkiem.
Gdy ciasto już podwoi objętość znów go zagnieść.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować
Gdy ciasto już podwoi objętość znów go zagnieść.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować
ciasto na ok. 1/2 cm i za pomocą szklanki wycinać koła.
W połowie krążków zrobić kieliszkiem na środku dziurę.
Sklejać ze sobą za pomocą żółtka dwa krążki
(z dziurą u góry)- dokładnie bo inaczej ser wypłynie.
W wycięte dziury nakładać masę
W wycięte dziury nakładać masę
serową i po kawałeczku brzoskwini.
Wierzch drożdżówek posmarować żółtkiem
(można dodać do niego odrobinę wody lub mleka).
Piec w nagrzanym do 200 stopni
piekarniku przez ok. 10-15 minut
Gdy ostygną można polać lukrem.
*wyszło ok. 17 drożdżówek ale ich ilość
zależy od grubości rozwałkowania ciasta
oraz od wielkości szklanki jakiej użyjemy.
ależ słoneczne i pyszne!!!
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie, aż chce się je zjeść:)))
OdpowiedzUsuńPyszniutkie drożdżóweczki:)
OdpowiedzUsuńpychotka:) piękne bułeczki
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taką drożdżówkę. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuń